Kinesisk tystnad om Gui Minhai

Publicerad:

Kina/Sverige. Kinesiska myndigheter vägrar svara på frågor om bortförandet av den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai. Samtidigt växer kritiken mot landets agerande.

Hua Chunying, talesperson för Kinas utrikesdepartement, sade sig inte "känna till några detaljer" och att "ärendet ligger utanför myndighetens befogenheter", när hon frågades ut av reportrar vid en presskonferens. Hon ville heller inte svara på frågor om Kina och Sverige diskuterat gripandet, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Utrikesminister Margot Wallström (S) kallade under gårdagen till sig Kinas ambassadör, och sade då att Utrikesdepartementet arbetar dygnet runt med frågan. Men UD har under tisdagen inget nytt att berätta om fallet, uppger man för TT.

Bortförandet har väckt ilska från flera håll. Människorättsgruppen Amnesty International beskriver händelsen som "direkt skrämmande". Det faktum att Gui gripits och förts bort mitt framför ögonen på svenska diplomater - i vilkas sällskap han befann sig i samband med en eskort till ett läkarbesök - borde ses som en "varningsklocka" för världssamfundet, säger Amnesty Internationals Kinaanalytiker William Nee.

"Det är nu viktigt att utländska regeringar, i synnerhet Sveriges och EU, svarar kraftfullt", skriver människorättsorganisation Human Rights Watch i ett uttalande.

TT

Publicerad: