Inrikes

Polisinsats efter skottlossningar

INRIKES

Göteborg. Göteborg har sedan midsommar drabbats av minst 14 skottlossningar och en dödsskjutning. Nu har polisen startat en särskild insats vid namnet "Calma" för att stoppa våldet, skriver Göteborgs-Posten.

Sedan insatsen startades har cirka tio personer frihetsberövats och satts i samband med skottlossningar. Även ett antal vapen och ett par hundra patroner har tagits i beslag.

Enligt polisen rör det sig om mellan 50 och 100 personer som av olika anledningar hamnar i bråk med varandra, eller konflikter mellan de grupperingar de tillhör. Grupperingarna beskrivs som löst sammansatta. Polisen har märkt att människor flyter mellan grupperingarna.

Oftast handlar det om att personerna ljuger för varandra eller på annat sätt irriterar varandra.

– De kan inte hålla fingrarna borta från varandras pengar, varandras knark eller varandras flickvänner och därför uppstår konflikterna, säger Erik Nord, operativ chef vid Polismyndigheten i Västra Götaland till TT.

När oron ökar för den egna säkerheten utrustar personerna sig också med vapen. Därför kan en krock på stan mellan två beväpnade personer som är irriterade på varandra leda till skottlossning på öppen gata.

Förutom flera vapen finns ett tiotal personer i polisens förvar.

– Min bedömning är att mot bakgrund av de vapen vi har beslagtagit och de vi har frihetsberövat så har vi förhindrat ett par skottlossningar, säger Erik Nord.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes