Inrikes

"Människa eller flaska samma sak"

INRIKES

Malmö. Chefsåklagera Solveig Wollstad refererar i rättan till flera inlägg som Mangs ska ha skrivit på nätforumet Politiskt Inkorrekt.

I en debatt om trippelmordet i Härnösand 2010, där en 21-årig man dömdes till rättspsykiatrisk vård för mord på tre personer, skriver signaturen som är skapad med Peter Mangs mejladress:

"Jag har aspergers och beklagar detta. Man ser/känner ofta ingen skillnad mellan saker och människor. Att krossa en flaska eller en människa är samma sak. Han kommer sannolikt aldrig att känna något för dådet eller offren. Dock så vill han nog rent intellektuellt ha det ogjort. Han kände sig troligen känslomässigt kränkt. Ungdomlig omogenhet."

Åklagarna vill också spela upp polisens videoförhör med Peter Mangs eftersom han vägrat svara på många frågor under rättegången.

– I de fall Peter inte svarat, eller då hans svar avviker, vill vi visa upp videoförhör, säger chefsåklagare Solveig Wollstad.

Både chefsrådman Lennart Strinäs och försvarsadvokaterna undrar om det inte räcker med att läsa upp de relevanta delarna.

– Det vill vi inte. Det är definitivt inte alls samma sak som att se det på videofilm, då kan vi se hur Peter agerar när han svarar, säger Wollstad.

Kontentan blev att åklagarna ska se igenom materialet och välja ut relevanta delar som inte upprepar förhandlingen, samt göra en uppskattning om hur lång tid som krävs för att visa upp förhören för tingsrätten. Därmed är det risk att någon av reservdagarna nästa vecka behöver användas.

Skånepolisens IT-tekniker Robert Ciecierski var kallad till Malmö tingsrätt i dag för att kommentera undersökningen av beslagen som gjorts i den mordåtalade Peter Mangs dator.

En mängd fotografier med personer som poserar med vapen är ett av polisbeslagen i Peter Mangs dator. Med hjälp av sökord som "pistol", "laserskott", "blattehora", "invandrare" och "apedjävel" har polisen hittat bilder, dokument och filmer som sedan blivit högintressanta för utredningen.

Chefsåklagare Solveig Wollstad läser högt ur dokumentet "14 koder av arisk etik". Råden handlar bland annat om att man ska "säkra, beskydda och hylla" sitt hemland och att kampen om "raslig överlevnad är evig". Peter Mangs har ännu inte fått tillfälle att kommentera dokumentet.

Under hela förmiddagen och eftermiddagen väntas Solveig Wollstad och kammaråklagare Håkan Larsson gå igenom den skriftliga bevisningen. Det är flera pärmar med dokument som ögnas igenom, Wollstad läser upp en stor mängd av materialet. Mangs trycker in ett finger i sitt ena öra och läser boken "The Joy of Living".

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes