Inrikes

Sjöstedt attackerade vinst i välfärd

INRIKES

Visby. Vänsterpartiet vill förbjuda såväl vinstintresse som etableringsfrihet i välfärdssektorn.

Men Miljöpartiet är inte beredda att gå lika långt.

– Företag som har vinst som målsättning ska inte tillåtas leva på skattepengar i skola, äldrevård och sjukvård, sade Jonas Sjöstedt när han höll sitt första tal som partiledare i Almedalen inför cirka 1 750 åskådare.

Dagen efter att en opinionsundersökning visat att även en majoritet av borgerliga väljare är emot vinstuttag i välfärd gjorde Vänsterpartiet sitt utspel att i lag förbjuda att skattepengar går till vinstsyfte eller vinstutdelande företag som är verksamma inom vård, äldreomsorg, skola och förskola.

– Jag tror att vi kan vinna det här. Åtta av tio svenskar är på vår sida, LO har tagit ställning för vår modell och det pågår en intensiv debatt både inom socialdemokratin och Miljöpartiet, säger Sjöstedt till TT.

Men Miljöpartiet avvisar bestämt förslaget.

– Jag är besviken på att man i dag 2012 från Vänsterpartiet kan föreslå att man ska gå tillbaka till att inte ha en fri möjlighet för föräldrar att bedriva föräldrakooperativa dagis eller ta över byskolor i ideell eller privat form, utan kommunen ska kunna förbjuda en sådan etablering, säger språkröret Åsa Romson till TT.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes