Fem kvinnor dödade på väg till jobbet

INRIKES

Afghanistan. Fem kvinnor, och chauffören som körde dem, har skjutits till döds i Kandahar i södra Afghanistan. Kvinnorna var på väg till sina jobb på Kandahars flygplats när minst tre män på motorcykel öppnade eld mot den bil de färdades i.

– Alla kvinnor i bilen och deras chaufför dödades. Angriparna flydde från platsen och vi har inlett en undersökning, sade provinstalesmannen Samim Kheplwak, enligt AFP.

Kvinnorna arbetade för ett privat företag som har hand om bland annat säkerhetsvisitering av kvinnliga resenärer på flygplatsen. Enligt flygplatsens direktör Ahmadullah Faizi hade kvinnorna tidigare mottagit dödshot från personer som är emot att kvinnor arbetar.

Hittills har ingen tagit på sig ansvar för dödsskjutningarna men kvinnor i Kandahar som jobbar utanför hemmet har länge levt under dödshot från militanta talibaner och andra rebellgrupper.

Under årets första åtta månader har den afghanska åklagarmyndigheten registrerat 3 700 fall av våld mot kvinnor. Under hela 2015 registrerades 5 000 fall.

TT-AFP