Facken stoppar sverigedemokrater

Publicerad:
Uppdaterad:

Politik/Arbete. Nästan hälften av fackförbunden förbjuder aktiva sverigedemokrater att ha förtroendeuppdrag. Hårdast motstånd finns i LO-förbunden, trots att SD är näst största parti bland LO-medlemmar.

– Det är utsökt propaganda för Sverigedemokraterna, säger statsvetaren Karl Loxbo till Dagens Nyheter om fackförbundens strategi.

Tidningen kartlade fackens inställning till sverigedemokrater även i juli 2014. Då hade partiet bara 5,7 procent av rösterna och 20 riksdagsmandat. Sedan dess har mandaten mer än fördubblats, och mätningar tyder på att sympatierna har ökat ytterligare.

"Antifackligt" parti

Fackförbundens acceptans för SD har däremot inte blivit större, och inom LO är det bara Handels, Seko och Musikerförbundet som inte omedelbart åter svarar nej på DN:s fråga om de låter aktiva sverigedemokrater ha förtroendeuppdrag.

Ingela Edlund, LO:s andre vice ordförande, kallar SD för "antifackligt" men konstaterar att det är de enskilda förbunden som bestämmer hur de ska göra.

– Men det är ju ingen som tycker att det känns rätt att en aktiv sverigedemokrat ska kunna ha ett fackligt uppdrag. Det handlar om allas lika rätt och värd, säger hon till Dagens Nyheter.

Förbunden "hycklar"

SD:s partisekreterare Richard Jomshof anser däremot att fackförbund "hycklar" när de låter sverigedemokrater vara medlemmar men stoppar dem från förtroendeposterna.

– De är intresserade av medlemmarnas pengar, men det är bara en liten del av förbundet som får ta del av makten, säger Jomshof till DN.

TT

Publicerad: