Inrikes

Mer än 40 år innanför murarna

INRIKES

Brott. Han har kallats en av landets farligaste förbrytare och har tillbringat mer än 40 år av sitt 70-åriga liv i fängelse. Han har gått under många namn under årens lopp men för de flesta var han känd som Svartenbrandt.

Polisen meddelade sent på fredagskvällen att den kände återfallsförbytaren Lars-Inge Svartenbrandt, numera Lars Carlander, omkommit i en lägenhetsbrand. Så slutade ett liv som levts på samhällets skuggsida och kantats av personliga tragedier, våld och brott men också av flera försök att bli en laglydig medborgare.

– Han är unik i svensk kriminalhistoria. Svartenbrandt var en dubbelnatur. Ena stunden otroligt charmerande, i nästa väldigt farlig, säger Aftonbladets kriminalreporter Lennart Håård i en artikel om Svartenbrandt.

Första fängelsestraffet

Svartenbrandt var bara 17 år gammal när han dömdes till sitt första fängelsestraff 1962. Och efter det så rullade det på med domar för stöld, rån och våld, men också flera rymningar.

Svartenbrandt blev genom media känd för allmänheten i samband med en spektakulär massrymning från Kumlabunkern 1972. Han avtjänade då ett straff för väpnat bankrån och bland hans medfångar fanns illustra brottslingar som Bosse Dynamit, Kalle Kanon och de "jugoslaviska ambassadmördarna", enligt SVT.

Rymde från Kumla

Totalt 15 fångar lyckades rymma från Kumlas säkerhetsavdelning, bland dem alltså Lars-Inge Svartenbrandt. Enligt ett SVT-inslag hade rymlingarna på något sätt fått tillgång till en nyckel till celldörrarna. En av dem gömde sig utanför cellerna och släppte sedan ut de övriga. Med hjälp av ribbstolar och rep tog de sig utanför murarna.

Svartenbrandt infångades en vecka senare och sattes åter på Kumlaanstalten. Och rymde igen. Den gången i en sopbil som han och tre kumpaner, bland annat Bosse Dynamit, kapade och körde genom fängelsegrinden.

Efter två månader i frihet fångas Svartenbrandt åter in, i Rörsås söder om Mariestad, och sätts åter bakom lås och bom.

Sköt mot poliser

Den rymningsbenägne "Svarten" placerades senare på Hallanstalten utanför Södertälje. Men även den lämnade han innan straffet var avtjänat. Han avvek från en permission och passade också på att frita en kamrat. De två rånar sedan posten på Döbelnsgatan i Stockholm iförda gummimasker föreställande Elvis Presley och John Travolta.

Under flykten sköt Svartenbrandt med ett automatvapen mot en polisbil och de tre poliserna i bilen skadades allvarligt. Under flykten tog de två rånarna även sju personer som gisslan.

Svartenbrandt döms till 12 års fängelse, och gör förstås nya rymningsförsök. 1981 försöker han ta sig till frihet genom att hugga en vakt med en skarpslipad tandborste. Två år senare försöker hans dåvarande fru frita honom från Hallanstalten, vilket misslyckas och bara resulterar i tio månaders påbackning på straffet.

Bytte namn

Svartenbrandt fortsätter under de kommande åren på den inslagna vägen med rymningar, rån, inbrott och nya gripanden. Han vårdades på Säters rättspsykiatriska klinik och träffade under tiden där en kvinna som senare blev hans fru. Han bytte under den här tiden även namn till Lars Ferm.

1992 släpptes han från Säter. Några dagar senare rånar han en bank på S:t Eriksgatan i Stockholm och grips igen.

Blev frälst

Efter gripandet blev Svartenbrandt frälst. Enligt Aftonbladet sökte han sig till den frikyrkliga LP-stiftelsen och lät döpa sig. Han blev också antagen till en teologisk utbildning i Örebro.

– Jag tänker bli körkortsinnehavare och skattebetalare, sade han till Aftonbladet när han muckade efter avtjänat straff.

Han släppte en självbiografisk bok och satte upp en stand up show. Men tiden på den smala vägen blev inte långvarig.

Ett gräl med hustrun och en kvarskatt blev för mycket och i januari 1996 rånade han ett postkontor i Linköping med en leksakspistol. Det blev fängelse igen, förstås. 1999 släpptes han fri men fortsatte med brottslighet och blev återigen gripen och satt i fängelse i flera omgångar de kommande åren.

Fick cancerbesked

Sina sista år var Svartenbrandt, numera Lars Carlander, bosatt i Kopparberg. Trots att han sedan länge uppnått pensionsålder fortsatte han att förekomma i brottsliga sammanhang. Han åtalades så sent som i somras, för att ha hotat och försökt sparka poliser som skulle gripa honom i Kopparberg i maj förra året. Han var misstänkt för bland annat grovt vapenbrott.

I februari förra året berättade Svartenbrandt, då Lars Ferm, i Expressen att han drabbats av elakartad prostatacancer. Han sade då till tidningen att han tänkte starta en blogg för att "ocensurerat" skriva av sig.

– Innan dödens ängel besöker gubben Ferm så har jag tänkt komma med ett par åsikter.

Han hann med att göra en handfull inlägg på bloggen "Sveriges farligaste blogg", bland annat ett om sitt eget bröllop i augusti förra året.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes