Publicerad:
Uppdaterad:

Svensk radiokanal slagträ i Iran

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. En intervju för en närradiostation i Sverige ska ha spelat in i åtalet mot en av 16 iranier som anklagas för att ha deltagit i demonstrationer i Iran.

Framtiden är oviss för 16 människor som åtalades i lördags för demonstrationer inför högtiden ashura. Fem av dem anklagas för att "föra krig mot Gud" vilket kan medföra dödsstraff.

Stockholmaren Said Afshar, som driver Radio Hambastegi, chockades när han upptäckte att hans 24-årige brorson Omid Montazeri var en av de 16 - och att han själv omnämndes i rätten.

Amnesty i Sverige bekräftar att människorättsorganisationen upplevt ökad oro hos exiliranier för att kontakter med dessa ses som graverande för folk i Iran.

Said Afshar berättar att han följde rättegången via internet och såg brorsonen läsa upp en "bekännelse" där han berättade att han har en farbror som driver en radiostation i Sverige.

– Han läste bara upp ett manus från informationsministeriet. De tvingar honom att säga si eller så för att belysa att han haft kontakt med utlandet och exiliranier, säger Said Afshar.

Han tycker att Sverige borde visa sitt missnöje med rättegången, där brorsonen inte ens fått en advokat:

– Jag vill att den svenska regeringen ska protestera mot den iranska regimen och kalla upp den iranska ambassadören till UD.

TT

Publicerad:
Publicerad: