Inrikes

SD-ledning kände till brott

INRIKES

Stockholm. Michael Rosenberg, kommunalråd för Sverigedemokraterna i Helsingborg och ordförande i valberedningen på riksplanet, har mörkat ett brottsligt förflutet, skriver Dagens Nyheter och Helsingborgs Dagblad. Partisekreterare Björn Söder hävdar dock att partiet kände till domarna och att allt gått rätt till.

Rosenberg dömdes 1990 till två års fängelse för grov stöld och bedrägeri efter en serie inbrott. Han dömdes tre år senare till skyddstillsyn för andra brott.

Som ordförande i valberedningen är han med och avgör vilka som är lämpliga att bli förtroendevalda i partiet. När han själv fyllde i den vandelsförsäkran som alla som kandiderar måste göra, så satte han kryss i rutan där kandidaten lovar att den inte varit straffad.

Själv förnekar Rosenberg att han skulle ha mörkat något. Och partisekreterare Björn Söder hävdar att allt har gått rätt till.

Att Rosenberg skrivit orden "skickat till VU" på raderna efter att ha kryssat i ostraffad innebär att han informerat verkställande utskottet (VU) om sin tidigare brottslighet, uppger Söder för TT.

– Han har fört dialogen med VU. Han har inte farit med oriktiga uppgifter.

Söder säger att det är helt enligt partiets riktlinjer att kryssa i ostraffad så länge personen informerat partiledningen.

TT: I så fall: finns det fler höga företrädare som kryssat i ostraffad men som har begått brott?

– Det känner jag inte till. De som har höga poster i vårt parti har fått ett förtroende som har byggts upp och jag tror att vi har bättre kontroller än de flesta andra partier, svarar Söder.

Han ser det heller inte som ett problem att Rosenberg nu sitter och bedömer andras lämplighet - tvärtom:

– Han är kanske en av dem som är mest lämplig att bedöma det eftersom han har varit med själv.

Söder pekar på att Rosenbergs brott begicks i början av 1990-talet och säger att han inte kan straffas för evigt.

Det blir absolut inte aktuellt med någon fråga om uteslutning, enligt Söder.

– Nej. Om han hade ljugit hade det fått konsekvenser men han har varit öppen med sin bakgrund.

Jimmie Åkessons stabschef Linus Bylund har tidigare sagt att han inte känt till Rosenbergs kriminella förflutna. Och Bylund har kallat det "försvårande" och "märkligt" att Rosenberg kryssat i försäkran om att han inte varit straffad.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes