Inrikes

Branden ännu inte under kontroll

INRIKES

Sala. Skogsbranden i Västmanland är inringad och släckningsarbetet går framåt. Vid 20-tiden landade räddningsinsatsens flygplan och helikoptrar för kvällen.

– Vi har hållit begränsningslinjerna, vilket varit vårt främsta mål. Inom brandområdet har det uppstått flera bränder, men det har vi haft med i beräkningarna, säger Marcus Johansson vid länsstyrelsens presstjänst om dagens släckningsarbete.

Men än är inte branden helt under kontroll eller faran över, vilket en incident som inträffade i dag vid brandområdets västra sida som vittnar om.

– Vi fick en uppflammande brand som stängde in en grupp som vi fick evakuera med en brandbil, säger räddningsledare Lars-Göran Uddholm.

I övrigt har släckningsarbetet flutit bra, tycker han.

– Vi var oroliga för väderförutsättningarna, men det blev inte fullt så illa som vi trodde - och med illa menar vi varmt.

I morgon kommer flygplanens effekt att utvärderas.

– De ser ut att ha haft en god effekt, de är otroligt värdefulla.

Under dagen man också försökt att ta reda på hur många byggnader som förstörts i branden. Än är inte materialet sammanställt.

– Det är säkert ett tiotal byggnader i alla fall som är totalförstörda, säger Uddholm.

Länsstyrelsen hävdade tidigare i dag att branden är "tillsynes släckt i relativt stora områden". Det kan dock fortsätta att glöda under marken och eftersläckningsarbetet beräknas ta lång tid. Innan det är gjort finns alltid risken att branden blossar upp igen.

Tio helikoptrar och de fyra vattenbombarplanen har varit uppe i luften och släckningsinsatsen följde planen, enligt länsstyrelsen.

Skogsbranden är den största branden som drabbat Sverige i modern tid.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes