Inrikes

Löften och krav vid Abbas Sverigebesök

INRIKES

Politik. Med det svenska erkännandet av staten Palestina ställer Sverige också tuffare krav, säger statminister Stefan Löfven vid palestinske presidenten Mahmud Abbas besök i Stockholm. Frågan är vilka muskler Sverige ställer bakom de kraven.

Vid ett möte I Stockholm undertecknade Abbas och Sveriges statsminister Stefan Löfven ett femårigt samarbetsavtal. Men samtidigt diskuterades mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter, korruptionsbekämpning och nya fredsförhandlingar - områden där Sverige nu säger sig ställa tuffare krav.

– Sveriges erkännande av Palestina kommer också med ett större ansvar, säger Stefan Löfven efter mötet.

Trots att Sveriges erkännande av Palestina mötts med ilska i Israel kan Sverige behålla goda relationer med båda länderna, säger Löfven.

– Vi är övertygade om att människor både i Israel och i Palestina har rätt till fred.

"En utsträckt hand"

Mahmud Abbas å sin sida hyllade det svenska erkännandet av staten Palestina, ett drag som enligt Abbas stärker förutsättningarna för en tvåstatslösning.

– Våra händer kommer att vara utsträckta för att uppnå fred och detta ger vi Israelerna, en utsträckt hand, säger han.

Men konflikten med Israel är inte hans enda huvudvärk. Den palestinska "enighetsregering" som bildades i fjol skakas av oenighet mellan Abbas Fatah-rörelse och av Sverige terrorstämplade Hamas. Ännu har man inte kunna leverera vad man lovat, inklusive val. Abbas själv valdes 2005 och hans politiska mandat hade löpt ut 2009 om det inte var för att valen gång på gång skjuts upp.

Fatah och Hamas beskyller varandra för förseningarna som har väckt frågor om partiernas politiska legitimitet. Men Abbas försäkrar att han, trots att Hamas leder i opinionen, vill se val och att palestinier genom dem kan välja en fredlig väg.

– Om Hamas accepterar det kommer vi omedelbart att gå till val, och i det läget kommer folket välja vilka de står med, säger han.

Elefant i rummet

Björn Brenner, Mellanösternforskare vid Försvarshögskolan, sammanfattar presskonferensen i två punkter:

– När det gäller samarbetsavtalet så finns inga tvingande krav. Det är många morötter, men inga käppar alls. Den andra stora punkten är att elefanten i rummet är Hamas. Hamas spelar en väldigt stor roll, och vi har de senaste dagarna diskuterat hur demokratisk Abbas är i form av korruption och begränsningar av pressfrihet, men den stora frågan är hur man ska hantera Hamas, säger han.

Hur Fatah ska integrera med Hamas svarar inte Abbas på, utan menar att det är upp till väljarna om det är Hamas eller Fatahs linje som ska gälla, säger Brenner.

– Det primära enligt honom är att det ska bli val i Palestina. Men då ställer jag frågan om det är en demokratisk approach.

Senare på kvällen invigde Abbas den palestinska ambassaden i Sverige vid en ceremoni, där Lisbeth Palme tog emot postum hedersutmärkelse till Olof Palme från palestinierna.

– Han var övertygad om att politiska lösningar utan våld är nödvändigt, säger hon.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes