Inrikes

Thorning-Schmidt: "Inte ensamma"

INRIKES

Köpenhamnsdåden. Återigen har judar blivit måltavla för en attack, understryker Sveriges inrikesminister Anders Ygeman efter dåden i Köpenhamn. Han säger att säkerheten nu skärps ytterligare. Och Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt uttryckte sitt fulla stöd för den judiska församlingen i Danmark.

–  Ett angrepp på den judiska församlingen är ett angrepp på hela Danmark, säger den danska statsministern på en presskonferens.

–  Ni står inte ensamma.

Redan efter det första terrordådet, bad den judiska församlingen om förhöjd säkerhet från polisen. Det förhindrade att den misstänkte gärningsmannen kom in på synagogans område, där det hölls en judisk konfirmationsfest med 80 gäster.

– Vi är chockade. Trots att vi hade beväpnad polis och egna vakter vid synagogan inträffade det kallblodiga dådet, säger den judiska församlingens ordförande Dan Rosenberg Asmussen till Ritzau.

Stärkt bevakning

– Vi har sedan tidigare, sedan Paris, en dialog med de judiska församlingarna om vad vi kan göra för att stärka deras säkerhet, men det är klart att det måste vara en del av det arbete vi gör nu, säger Anders Ygeman (S) på söndagen.

TT: Är det några konkreta åtgärder som planeras?

– I närtid skärper polisen naturligtvis bevakningen vid synagogor och moskéer och ett antal andra byggnader. Men över tid måste vi såklart arbeta tillsammans med församlingarna för att få alla judar som bor i Sverige att känna sig trygga och säkra.

Anders Ygeman har varit i kontakt med den danska regeringen både under gårdagen och nu på morgonen. Han säger att det är för tidigt att säga om representanter från regering ska åka dit som en solidaritetshandling.

– Vi måsta veta om danskarna bedömer situationen sådan att de kan och vill genomföra ett sådant besök. I går var det ju omöjligt med tanke på situationen, då måste de ju använda all kraft för att få fatt på gärningsmännen.

"Israel är ert hem"

Ledare runt om i världen fördömer attentaten. De flesta uttrycker att attentaten är ett angrepp på demokrati och yttrandefrihet. Bland annat skriver den finska premiärministern Alexander Stubb att "dessa attacker riktades mot yttrandefriheten och det öppna samhället. Jag fördömer starkt attackerna". Och på Twitter skriver Norges statsminister, Erna Solberg: "Danmark har drabbats av ett avskyvärt våldsangrepp. Våld och terror ska inte begränsa oss" och Storbritanniens premiärminister David Cameron twittrar: "Jag fördömer skjutningarna i Köpenhamn. Yttrandefrihet måste alltid beskyddas. Mina tankar går till det danska folket."

Även Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har kommit med ett skriftligt uttalande där han fördömer dåden och skickar med en inbjudan till alla europeiska judar. I pressmeddelandet från hans stab står att den israeliska regeringen ska avsätta pengar för i första hand invandring från Frankrike, Belgien och Ukraina.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes