Yrkar på livstid för mordet på Yara

Publicerad:
Uppdaterad:

INRIKES

Karlskrona. Paret som åtalats för mordet på åttaåriga Yara Alnajjar i Karlskrona hade uppsåt att döda och bör dömas till livstids fängelse, anser åklagaren. Rättegången avslutas i dag - utan flickans föräldrar. De orkar inte.

– Det är ett svårt beslut för dem att inte komma hit i dag. De känner att de sviker Yara, men de orkar inte, säger målsägandebiträde Karin Åkesson Rehnholm.

Målsägandebiträdet kastar också en känga mot myndigheter som brustit i sina rutiner när omgivningen larmat om Yaras tillvaro.

– Annars hade förmodligen Yara levt i dag. Det gör det inte lättare för hennes föräldrar, säger hon.

Chefsåklagare Pernilla Åström anser att den åtalade mannen och kvinnan bör dömas till livstids fängelse för mord. Hon lyfter fram att båda befann sig i en garantställning gentemot Yara, som skickades till paret för att hennes föräldrar ville att hon skulle få en tryggare tillvaro än i sitt hem i Gaza.

– Redan när de tog emot Yara tog de på sig ansvaret för hennes vård och fostran. Mannen har dessutom utsetts till vårdnadshavare. Om en person ser på medan den andra ger sig på Yara med våld finns ett ansvar att avvärja.

– Genom att inte ingripa så gör man sig skyldig till mord, precis som om man själv hade utövat våldet.

Det resonemanget, att underlåtenhet ska bedömas lika allvarligt som praktisk handling, förvånar mannens försvarsadvokat Christer Holmqvist.

Han tycker att det skulle få förödande konsekvenser om man skulle kunna dömas för mord på grund av sitt garantansvar - utan att ha utfört den dödande gärningen. Christer Holmqvist yrkar på att hans klient ska försättas på fri fot.

Kvinnans advokat, Eric Widner, anser att många vittnesmål om att flickan for illa före sin död kan ifrågasättas. Många vittnen ändrade enligt honom sina uppfattningar om Yaras förhållanden efteråt. Han menar att den åtalade kvinnan svartmålats och att detta kan ha påverkat vittnen.

Han pekar på att det inte finns någon teknisk bevisning som ger svar om vem som utfört dådet.

Åklagaren anser att både mannen och kvinnan bör genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. En mindre sinnesundersökning har pekat på att båda kan ha lidit av psykisk störning. Om de döms för mord, och straffet inte blir rättspsykiatrisk vård, bör straffet vara livstids fängelse, anser hon.

Om domstolen däremot väljer andrahandsyrkandet - synnerligen grov misshandel och vållande till annans död - anser hon att tio års fängelse är den enda påföljd som bör komma i fråga.

TT

Publicerad: