Inrikes

Schackfeber inför Carlsens VM-match

INRIKES

Stockholm. Förra året stannade Norge när en ung landsman skapade schackhistoria. I helgen är det dags igen - 23-årige Magnus Carlsen försvarar VM-titeln i ett returmöte mot indiern Viswanathan Anand i ryska OS-staden Sotji.

Skolor och arbetsplatser stod stilla när Magnus Carlsen knäckte regerande - och femfaldiga - världsmästaren Viswanathan Anand på hans hemmaplan. Hela Norge hade schackfeber och public service-bolaget NRK sände hundra timmar direkt.

– Som mest hade de 1,5 miljon tittare - och då bor det 5 miljoner i Norge, säger Carl-Fredrik Johansson, ordförande för Sveriges schackförbund.

På lördag är det dags igen.

Många hade räknat ut indiern Anand efter förlusten förra året, då han gjorde flera grova och avgörande misstag.

– Det är jättespännande. Alla trodde att Anand var slut, men han slog resten av världseliten för att få ett returmöte. Det är stort, säger Carl-Fredrik Johansson.

Magnus Carlsen blev stormästare i schack redan som 13-åring och har under många år spelat i världseliten. Sedan 2010 är han rankad som etta i världen och förra året blev han den näst yngsta världsmästaren genom tiderna.

Inte konstigt att han hyllats av den tidigare mästaren Garri Kasparov och hedrats på den norska idrottsgalan jämte storheter som Therese Johaug och Petter Northug.

– I Norge är de helt tagna. Schackspelen tog rent fysiskt slut under förra VM-matchen, säger Carl-Fredrik Johansson.

Hajpen kring Magnus Carlsen har spridit sig också utanför Norge. I Sverige har hundratals skolor testat schack som pedagogiskt verktyg och i våras startade Malmö högskola en kurs i schackpedagogik.

Det är inte satsningar med syfte att lyfta svenska talanger till världseliten. Men det ökar möjligheten att nästa stora världsstjärna i schack väntar på att bli upptäckt i Sverige. Schack har nämligen blivit en sport för ungdomar.

– Förr i tiden var de flesta i schackvärlden äldre, men nu är de bästa unga, friska och vältränade. Det är knappt någon i världseliten som är över 40. Det krävs mycket mer av världseliten nu, säger Carl-Fredrik Johansson.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes