Wallström: Från Bildt till feminism

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Med Margot Wallström (S) som utrikesminister väntar en feministisk utrikespolitik med folklig förankring, säger hon.

Sverige ska också som ett av få västländer erkänna Palestina.

Favoriten till utrikesministerposten var också den som fick den. Wallström har vetat "en tid" att hon skulle få jobbet, men förnekar att hon själv föreslog det.

Hon vill inte recensera företrädaren Carl Bildt (M), och påpekar att det finns mycket som förenar de svenska partierna i utrikespolitiken. Men kritik kommer ändå fram.

– Det finns ett antal punkter där vi skiljer oss åt där man kommer att märka en skillnad omedelbart. Jag kommer att föra en feministisk utrikespolitik också. Det betyder att hela agendan som handlar om kvinnor, fred och säkerhet är ett prioriterat område för mig.

Folkligt

Wallström tycker att den tidigare regeringens utrikespolitik har saknat "folklig förankring", sade hon utan att konkretisera.

– Den måste ha stöd av svenska folket och man måste dessutom lyssna på och ha en dialog med alla dem som jobbar med de här frågorna, sade hon och syftade på organisationer som jobbar med utrikesfrågor.

Sverige ska nu också erkänna Palestina som stat, framgick av regeringsförklaringen.

– Vi är i gott sällskap, över 130 länder har redan erkänt Palestina. Vi tycker att det är en viktig åtgärd och signal för att åstadkomma en tvåstatslösning, sade Wallström.

Avvikande

Det vore samtidigt en avvikande åtgärd bland likasinnade stater. Bland EU:s 28 medlemsstater har bara sex länder från det forna östblocket samt Cypern och Malta erkänt Palestina. Övriga västländer avstår, framgår av en förteckning från Palestinas FN-representation. Palestinierna välkomnade genast beskedet.

Wallström vill inte säga om hon kommer att skilja sig från Bildt i dennes hårda kritik mot Ryssland, som i EU-kretsen ibland har uppfattats som alltför osmidig.

– Vi måste framför allt se till att få till åtgärder som driver utvecklingen i rätt riktning, sade den nya utrikesministern lite vagt och sade att hon skulle söka dem via EU och FN.

TT

Publicerad: