Inga sänkta boräntor i sikte

Publicerad:
Uppdaterad:

Ekonomi. Bostadsräntorna kommer troligtvis inte att påverkas av Riksbankens sänkning av reporäntan. Men bostadspriserna kan gå upp ändå.

Tor Borg, SBAB:s chefsekonom, säger sig vara "väldigt överraskad" av Riksbankens sänkning av reporäntan med 0,15 procentenheter till historiskt låga -0,25 procent.

– Det överraskande är att man tyckte att det var så bråttom, att man inte kunde vänta till nästa räntemöte i april eller att man inte sänkte fullt ut på det senaste mötet i februari, säger Tor Borg.

Beröm

Förre finansministern Anders Borg berömmer Riksbankens besked. Enligt honom bör dock inte huvudeffekten av räntesänkningen vara att hushållen lånar mer.

– Riksbankens besked understryker snarare ytterligare att Finansinspektionen bör överväga skärpta amorteringskrav, säger han.

Än så länge har ingen av de fyra storbankerna fattat beslut om att sänka sina bolåneräntor till följd av Riksbankens besked.

– Reporäntan är inte styrande för våra bolåneräntor, där följer vi marknadsräntorna, säger Anna Sundblad, presschef på Swedbank.

Inte heller Nordea kan ge besked om några sänkta räntor.

– Vi avvaktar marknadsräntor och ser hur det påverkas innan vi fattar beslut kring det, och kommer då att meddela på sedvanligt sätt om vi gör ändringar i bolåneräntorna, säger Petter Brunnberg, pressekreterare på Nordea.

Även Handelsbanken och SEB avvaktar tills vidare.

Redan låga

Tor Borg tror inte att bostadsräntorna kommer att sjunka ytterligare.

– Det återstår att se hur marknaden reagerar, men jag tror inte att det kommer att få så stor effekt på bostadsräntorna. Dels på grund av att sänkningen är liten, dels på grund av att de redan ligger på väldigt låga nivåer.

TT: Men bankerna kommer att tjäna ännu mer pengar?

– Egentligen inte. Finansieringskostnaderna är i stort sett desamma.

TT: Vad händer med bostadspriserna?

– De kan komma att gå upp ytterligare, även om inte bostadsräntorna påverkas. Vi har redan ett stort drag på bostadsmarknaden, men det kan bli en psykologisk effekt som gör att priserna går upp ännu mer. Men de nya amorteringsreglerna som kommer om några månader kommer dock att ha en dämpande effekt.

TT

Publicerad: