Inrikes

Krogbranschen tveksam till rökförbud

INRIKES

Rökning. Tio år efter rökförbudet på krogen vill regeringen ta fler steg mot målet om ett rökfritt Sverige. Bland annat vill man se ett rökförbud på uteserveringar, något som branschen ställer sig tveksam till.

Regeringen ska utreda frågan om rökstopp på vissa allmänna platser, till exempel uteserveringar, skriver folkhälsominister Gabriel Wikström (S) på DN:s debattsida. Förslaget möts dock inte med entusiasm i krogbranschen.

– När rökförbudet inomhus infördes var det tydligt att ett skäl till att det gick så bra och smidigt var att man hade någonstans att hänvisa. Om man förbjuder rökning även utomhus frågar vi oss vart rökarna ska ta vägen, vart ska vi hänvisa, säger Stefan Lundin, chefsjurist på den svenska besöksnäringens branschorganisation Visita.

Han befarar att ett rökförbud även på uteserveringar kan orsaka störningsproblem och nedskräpning och svårigheter för restaurangföretagen.

– Vi förespråkar inte rökning på något sätt. Men man får inte sätta restaurangföretagen i en situation där det blir stökigt utanför restaurangerna och ogörligt att genomföra.

En utredning ska nu titta närmare på Folkhälsomyndighetens förslag om utökat rökstopp och också förslag om exponeringsförbud för tobaksvaror i butiker och neutrala tobaksförpackningar.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes