FP kräver straff för IS-krigare

INRIKES

Stockholm. FP-ledaren Jan Björklund vill se hårda straff för dem som stridit för terrororganisationer som Islamiska staten (IS).

– Sverige har visat en alldeles för stor flathet, säger han.

Enligt säkerhetspolisen (Säpo) kan uppemot 80 personer ha kommit tillbaka till Sverige efter att ha stridit i Syrien och Irak. Björklund anser att det borde jämställas med terrorbrott att ha stridit för en terroriststämplad organisation. Han vill se straff på mellan fyra år och livstid.

– Det har kommit hem ganska många personer efter att deltagit och ingenting händer från rättsväsendets sida, det är oacceptabelt, säger han.

Björklund hävdar att rättsväsendet i dag inte ens försöker bevisa att brott begåtts när personer stridit för IS. FP-ledaren är upprörd över att "återvändare" i Örebro kommun har fått hjälp för att få praktikjobb.

Utländska medborgare som har uppehållstillstånd i Sverige bör, enligt Björklund, utvisas om de har stridit för till exempel IS och dömts för det. De bör också få återreseförbud till Sverige.

– De ska inte vara välkomna, säger Björklund.

Regeringen har lovat att tillsätta en utredning om hur man ska kriminalisera deltagande i strider för terrorstämplade organisationer. Enligt Säpo finns det 130 bekräftade fall där svenskar åkt till Syrien och Irak för att strida, men det kan handla om uppemot 300.

TT