Inget fel på djurparkers etik

Jönköping. De två djurparker som kritiserats hårt på sistone ska nu granskas och riskerar uteslutning från Svenska Djurparksföreningen.

Men enligt branschföreträdare har landets djurparker bra etiska riktlinjer, men det finns stora brister i den interna kommunikationen.

Under ett tre timmar långt möte med Jordbruksverket i Jönköping diskuterade företrädare från ett 20-tal svenska djurparker under fredagen djurskydd och etiska riktlinjer. Mötet var en direkt följd av den senaste tidens avslöjanden kring bristande djurhantering på Parken Zoo i Eskilstuna och Ölands djurpark.

– Vi har bra etiska regler, men kanske att de inte är så lätta att ta till sig - de behöver kommuniceras bättre, säger Tomas Frisk, ordförande för Svenska Djurparksföreningen (SDF) och chef för Skansens zoologiska avdelning, till TT efter mötet.

Ölands djurpark har bland annat anklagats för att ha avlivat djur på fel sätt och för bristande arbetsförhållande. Parken Zoo har medgett att de har förvarat djurkadaver i en frys i flera år, men tillbakavisar påståendet från tidigare medarbetare att tre sällsynta pumor ska ha avlivats för att ge plats åt nya jaguarer.

– Tittar jag på de påståendena och vad vår veterinär säger, så är det mot bakgrund av sjukdom som pumorna avlivades, säger Torbjörn Bergvall, vd för Parken Zoo, till TT.

Svenska Djurparksföreningen och dess europeiska motsvarighet, EAZA, kommer under november starta en granskning av Parken Zoo och Ölands djurpark.

– Utredningen gör att vi kan få ett avstamp och gå vidare, säger Torbjörn Bergvall.

Tomas Frisk, ordförande för SDF, medger att det finns en risk att de båda parkerna utesluts från föreningen.

– Det finns en risk, men vår förhoppning är att vi ska komma till rätta med de här problemen på något sätt. Men det får revisionen visa, säger Frisk.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM