FP vill ha hårdare straff

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Folkpartiet är missnöjt med de straffskärpningar som regeringen genomfört och tillsätter en arbetsgrupp som ska se över straffskalorna för bland annat misshandel, rån, grooming, stöld och bedrägeri.

– Mycket är gjort, men mer är att göra. Vi tycker att de straffskärpningar som vi har genomfört, bland annat för grova våldsbrott, inte riktigt har lett till det resultat vi vill, säger Johan Pehrson, rättspolitisk talesperson, till Svenska Dagbladet.

Både Moderaterna och Kristdemokraterna har arbetsgrupper som går igenom politiken på det rättsliga området. De har också flaggat för att det är aktuellt att se över straffskalorna, eller åtminstone om de tillämpas som det var tänkt när riksdagen lagstiftade om dem.

Men Centerpartiets rättspolitiske talesperson Johan Linander, som också är vice ordförande i justitieutskottet, befarar att debatten om kriminalvården blir enspårig.

– Jag är orolig för att fokus bara hamnar på att höja straffen, det finns inget som visar att det har varit en framgång i länder där man har gjort det, säger Johan Linander.

– Det viktiga måste vara innehållet i kriminalvården, säger Linander.

Men han betonar att det finns praxis som också Centerpartiet anser har hamnat fel, där budskapet från politiskt håll måste vara att straffen ska sättas högre inom de ramar som politikerna satt.

TT

Publicerad: