Inrikes

Systembolaget anmäler City Gross

INRIKES

Stockholm. Systembolaget polisanmäler City Gross och företaget Winefinder, som börjat sälja alkohol över nätet.

"Det är nu oerhört viktigt att regering och riksdag tydliggör vem som har rätt att sälja alkohol i Sverige och vem som inte har det", säger Systembolagets vd Magdalena Gerger i pressmeddelandet.

Matkedjan City Gross har exempelvis börjat sälja alkohol tillsammans med sin matkasse via internet, och kassen kan även hämtas ut i butik. Systembolaget har nu bestämt sig för att polisanmäla City Gross, och även företaget Winefinder som sysslar med e-handel av alkohol.

"I avvaktan på en tydligare lagstiftning väljer vi att polisanmäla City Gross och företaget Winefinder eftersom vi inte kan se hur den här typen av försäljning av alkohol i Sverige skulle kunna vara laglig", skriver Cecilia Schelin Seidegård, Systembolagets styrelseordförande, i ett pressmeddelande.

I dag presenteras regeringens utredning om bland annat förslag på skärpning av tillsynen över hemleverans av alkohol. Systembolaget skriver i sitt pressmeddelande att utredningen bekräftar att lagen är otydlig.

– Det här handlar om ett kriminaliserat område. Som det ser ut i dag är det upp till de rättsvårdande myndigheterna att bestämma gränsen, men det finns i dag ingen praxis så det är osäkert var gränserna går, säger regeringens utredare Göran Lundahl till TT.

Om regeringen ser att lagen tolkas på ett sätt som äventyrar Systembolagets existens behöver lagstiftningen förtydligas, enligt barn- och äldreminister Maria Larsson. Men huruvida City Gross beslut att leverera vin med sina matkassar är lagligt eller inte ger hon inget besked om.

– Min uppgift är inte att tolka lagen, utan att stifta lagar. Det vi är väldigt tydliga med är att det är förbud för alla andra aktörer än Systembolaget att sälja alkohol i landet. Vi har också ett förbud mot att lagra alkohol i sin butik, så hur de praktiskt ska lösa det har vi inte sett ännu. Det är domstolarnas uppgift att tolka om de håller sig inom lagens gränser eller inte, säger Maria Larsson till TT.

– Vi vet inte hur City Gross kommer att leverera. Om de levererar i sina matkassar och packar det i sin butik är det olagligt. Så låt oss se vad som kommer ut och hur man hanterar det här, säger Maria Larsson.

Anna Carlstedt, ordförande för IOGT-NTO, är kritisk till att regeringen inte skärper lagen om näthandel.

"Man kan inte säga att Systembolaget har ensamrätt på alkoholförsäljning och samtidigt tillåta en växande näthandel vid sidan av. Det är inte en ansvarsfull alkoholpolitik och det är en björntjänst för folkhälsan", säger hon i ett uttalande, men tillägger att den ökade reglering av marknadsföringen som utredningen föreslår är ett steg i rätt riktning.

Det är Danmarkbaserade vinföretaget Winefinder som levererar vinet till matkassarna i samarbete med City Gross. Vd Ole Nielsen anser att det de gör är helt lagligt. Den som vill beställa vin med sin matkasse från City Gross får klicka sig vidare till Winefinders hemsida för att beställa vin. Vinet levereras inte via svenska butiker, utan på samma sätt som Winefinders övriga e-handelsleveranser, enligt Ole Nielsen.

– Vi är helt trygga med att det vi gör följer svensk lagstiftning. Jag tror inte att Systembolaget riktigt har satt sig in i hur det här fungerar. Vi säljer alkohol via vårt danska bolag, vi har alla varor i Danmark, de beskattas först i Danmark, och sedan levererar vi direkt till svenska privatpersoner, och vi betalar svensk moms och alkoholskatt.

Den första leveransen skedde i går. Winefinder vill inte uppge hur många personer som har beställt kassen. Enligt Ole Nielsen har även andra matkasseföretag varit i kontakt med dem.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes