ÖB vill se stolta soldater på stan

INRIKES

Försvar. Avgående ÖB Sverker Göranson känner ett ökande intresse och stöd för försvaret men vill se fler stolta soldater i uniform på stan.

– Det är en naturlig del av nationalstaten och försvaret för demokratin, anser han.

Sverker Göranson har börjat göra bokslut inför sin avgång i höst efter sex år som överbefälhavare. Stora saker har hänt och han känner en medvind, en annan uppslutning kring försvaret nu jämfört med när han tillträdde. Delvis på grund av skäl som oroar, som den ryska upprustningen men också av IS framfart. Folk har börjat fundera över hur vi försvarar oss.

Den försvarsmakt han ser växa fram, inte minst soldaterna, är bra och kan sin sak. Det börjar synas, hävdar han.

Viker oss inte

– Jag tycker inte att man ska vara rädd. Vi har en försvarsmakt som, den är inte så stor, men djävligt kompetent. Vi kommer inte att vika ner oss en millimeter förrän syret är slut, säger ÖB till TT efter en utfrågning på Försvarspolitisk arena i Almedalen.

Några Gripen passade på att dåna in över Visby, som en hälsning till ÖB, när han skulle upp på scen.

Om personalen är mer synliga och öppna i debatten, på sociala medier och ute i samhället - med uniformen på- bidrar det till att människor förstår att försvaret är en naturlig del av en demokratisk stat, argumenterar han.

– Vi måste komma till en punkt där de tycker det är roligt att gå runt på stan i uniform. Det ska de göra, sade han i utfrågningen.

Blev lite rädd

Han säger till TT att han blev "lite rädd" i samband med nationaldagen och en diskussion som uppstod då.

– Man ville inte att försvarsmakten skulle delta för att uniformer påminde om fel saker. Men då har man fel syn på vad försvarsmakten är och det gläder mig att slutprodukten blev att människor protesterade, säger han.

Krim och Ukraina, svarar han på frågan om det som påverkat mest under hans sex år. Och Rysslands upprustning.

– Det de har visat upp i Ukraina, låt vara att de inte känns vid det, är att de är beredda att ta till militära maktmedel när de så finner lämpligt. Men det andra som är djupt oroande är Isil (IS), nu fokuserat på Syrien och Irak. Men de växer ju genom att liera sig med andra organisationer.

Det var fel av honom och andra att tro att försvaret av Sverige börjar på bortaplan, medger han. Det var en strategisk timeout som försvaret nu långsamt återhämtar sig ifrån. Han är övertygad om att politikerna om några år bereder sig för att öka försvarsanslagen, när de ser utvecklingen i omvärlden. Och han tror på fortsatt ryskt muskelspel.

– Vi kommer att få se mer och mer avancerade övningar, närmare och närmare och aggressivt. Det är jag förvissad om.

TT