Pappor lägger på hullet

Publicerad:
Uppdaterad:

INRIKES

Medicin. Att äta pizzarester från barnens tallrikar kan straffa sig. Män går upp i vikt när de bli pappor för första gången oavsett om de bor med barnen eller inte, enligt en ny studie.

Forskare vid Northwestern University har kartlagt vikten för mer än 10 000 män från tonåren till vuxenlivet. En genomsnittlig drygt 180 centimeter lång man som bor med sitt barn gick upp i genomsnitt cirka 2 kilo efter att ha blivit pappa för första gången. En förstagångspappa som inte bor med sitt barn gick upp omkring 1,5 kilo, visar studien. Det motsvarar en ökning i kroppsmasseindex (BMI) med 2,6 respektive 2 procent.

En genomsnittlig, lika lång man som inte var pappa gick i stället ner 0,7 kilo under samma period.

Detta är en av de första studier som har undersökt hur faderskapet påverkar BMI.

Studien har tagit hänsyn till andra faktorer som kan bidra till en viktökning som ålder, etnicitet, utbildning, inkomst, daglig aktivitet och civilstånd. Det är sedan tidigare känt att äktenskap medför en viktökning för män. Den viktökning som följer av att bli pappa plussar på midjemåttet ytterligare.

Viktökningen kan bero på förändringar i livsstil och matvanor. Kanske hinner man inte träna lika mycket samtidigt som det finns kakor, glass och snacks hemma.

TT

Publicerad: