Tusentals julkort stulna

INRIKES

Brott. Det var inte alla som fick sina julhälsningar i år. Efter uppmärksammade stölder av julkort i Närke och Småland berättar Postnord att uppskattningsvis 8 000 försändelser aldrig nådde fram i jul.

Ett jaktlag i Småland hade älg i sikte när de snubblade över ett oväntat fynd.

Under några granar låg en postsäck med julkort.

– Det visade sig vara kort och brev som hade öppnats, och det låg också en del små presenter som hade tagits ur kuverten men som de antagligen inte ville ha, säger jägaren Arne Karlsson till Smålandsposten.

Posten samlades ihop och lämnades in till polisen i Växjö. En stor del av innehållet var så illa tilltygat eller fuktskadat att det inte längre gick att uttyda adresserna. Men 164 av försändelserna gick att rädda och ska nu, något försenade, delas ut av Postnord.

Veckan innan julhelgen stals också 4 000 julkort från en postsortering i Örebro.

Enligt Postnord är det totala antalet saknade försändelser i hela landet ungefär det dubbla.

– Vår uppskattning är att det i runda slängar rör sig om 8 000 försändelser av 22 miljoner totalt. Då pratar vi om de två veckorna före jul, säger Malin Nordén, presstalesperson på Postnord, till TT.

– Vi vill upplysa alla våra kunder om att de inte ska lägga värdehandlingar i kuvert just eftersom sådant här kan hända. För pengar och liknande är det alltid bäst att skicka rekommenderad post.

TT