Inrikes

Reinfeldt litade mer på Sahlin

INRIKES

Stockholm. Statsminister Fredrik Reinfeldt hade mer förtroende för Socialdemokraternas förra partiledare Mona Sahlin än han nu har för Håkan Juholt när det gäller inställningen till Sverigedemokraterna.

– Skiftet mellan Mona Sahlin och Håkan Juholt var ett skifte från en engagerad motröst och motkraft mot SD, säger Reinfeldt i en intervju i Sydsvenskan.

– Jag upplever att Håkan Juholt är utan förhållningssätt kring detta. Han är inte besjälad, säger han vidare.

Statsministern kallar Juholts sätt att beskriva Sverige som "något starkt nostalgiskt och tillbakablickande" och ser i det kopplingar till SD-ledaren Jimmie Åkessons inställning.

– Här verkar de finna varandra, konstaterar Reinfeldt.

I intervjun kommenterar statsministern också att många i SD:s ledning har en bakgrund i Moderaterna medan knappt någon har funnits i S-leden. Reinfeldt tror att det beror på att Sverigedemokrater är antikommunister och "en sorts antivänster".

Han medger att hans egen hårda linje gentemot SD lett till avhopp inom Moderaterna och att det också kostar väljare.

Håkan Juholt svarar i en intervju i Sydsvenskan på Reinfeldts hårda kritik. Han ger tillbaka med samma mynt och buntar ihop Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna som han kallar "ett socialkonservativt block i svensk politik".

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes