Inrikes

Löfven: Tänker inte sitta och fika

INRIKES

Visby. Stefan Löfven kom till Almedalen med en miljard till klimatinnovationer i fickan och ett nytt begrepp: Hållbar frihet.

Regeringen fick många gliringar i S-ledarens tal.

Nyligen raljerade statsminister Fredrik Reinfeldt över S-förslaget om ett innovationspolitiskt råd och undrade om Löfven tror att jobben blir fler genom att sitta och fika.

– Jag vet inte vad regeringen gör på sina sammanträden, men vi tänker inte sitta och fika. Vi kommer att kavla upp ärmarna och jobba, sade Löfven på pressträffen inför sitt tal under Almedalsveckan, där han gjorde debut som partiledare.

Han visade inte många tecken på nervositet i talet och kritiserade regeringen för att göra för lite eller ingenting mot arbetslösheten. Jobbpakten som Moderatledaren lanserade i Visby, eller Löfvenmodellen som S-ledaren oblygt kallade den, kan inte vänta till 2014.

– Återigen skjuts reformer på framtiden och det visar att Moderaterna inte ser arbetslösheten som ett samhällsproblem utan som en valtaktisk fråga, sade Löfven i talet och tillade:

– Vänner, regeringen väntar på bättre tider medan Sverige väntar på en bättre regering.

Klimatmiljard

S vill satsa en miljard kronor, utslaget på fyra år, i stöd till innovationer som kan gynna klimatet och bidra till nya jobb. S föreslår också 100 miljoner i exportstöd till små och medelstora företag över fyra år. Även det ett förslag i S-budgeten för 2013, i höst.

– I en global ekonomi tävlar svenska små och medelstora företag, inte bara med företag i Sverige utan i hela världen. Vi måste börja tänka export mycket tidigare, säger S-ledaren.

Han vill börja pränta in begreppet hållbar frihet, enligt honom det tjugoförsta århundradets uppdatering av partiets "Gör din plikt - kräv din rätt". Det inbegriper ekonomi såväl som solidaritet mellan människor och miljöansvar.

– Det är det framtidskontrakt jag vill se. Arbete, respekt och öppenhet i utbyte mot en gemensam politik som gör en hållbar frihet möjlig, sade Löfven.

Alltid frihet

Det nya frihetsbegreppet är inte ett försök att kidnappa "frihet" från M när M gör anspråk på S gamla titel som partiet för dem som arbetar, enligt Löfven.

– Frihet har alltid varit arbetarrörelsens mål, frihet från fattigdom och förtryck men också frihet att utveckla ditt eget liv. Hjälps vi åt gör vi det möjligt för alla människor.

Löfven fnyser närmast åt Moderaternas "arbetarparti".

– En partiledare som i juli 2012 upptäcker att människor i Sverige jobbar skift kan inte göra anspråk på att vara arbetarpartiledare. Moderaterna är långt därifrån, hävdar Löfven.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes