16 års fängelse för Marinamordet

Göteborg. Hovrätten dömer Marina Johanssons före detta sambo till 16 års fängelse för mord.

Åklagaren yrkade på livstids fängelse, alternativt det maximala tidsbestämda straffet på 18 år.

Hovrätten anser det visat att kvinnan dödades genom ett skott i huvudet när hon låg i sin säng och att gärningsmannen därefter emballerade kroppen och gömde undan den i ett friluftsområde. Utredningen i målet menar man inte ger utrymme för någon annan slutsats än att det är 40-åringen som är gärningsman.

Mannen döms även att betala skadestånd till de anhöriga, drygt 256 000 kronor plus ränta.

Hovrätten hade redan tidigare meddelat att man anser att exsambon, en nu 40-årig man, är skyldig till mordet. En rättspsykiatrisk undersökning visade att mannen inte var allvarligt psykiskt störd.

Åklagaren yrkade på livstids fängelse men hovrätten anser att mordet inte kan räknas till de allra allvarligaste fallen. Däremot konstaterar rätten att det finns flera försvårande omständigheter, som att kvinnan mördades i sitt eget hem av en närstående person och att kroppen gömdes undan så att det tog lång tid innan den hittades och därmed lång tid innan de anhöriga fick ett svar på vad som hänt Marina.

40-åringens försvarare yrkade på ett straff mellan 14 och 16 år.

– Där ligger vi i linje med hovrättens bedömning. Sedan när det gäller hovrättens bevisprövning i målet så kommer jag och min klient att läsa igenom detta i lugn och ro och tänka över situationen. Så får vi se om det finns anledning att göra något, säger advokat Michael Hansson till TT.

Han beskriver målet som ovanligt, åren som gått har påverkat hans klient.

– Han har genomgått två förhandlingar med friande dom, som är rätt krävande. Han försattes på fri fot men har varit utsatt för intresse och faktiskt uttalande om att han skulle vara skyldig under hela tiden. Och sedan blir det en resning och en ny förhandling. Så det är ganska unikt och det är klart att det är en extrem press han varit utsatt för, säger Hansson.

Chefsåklagare Urban Svenkvist hade förväntat sig ett längre straff för 40-åringen men är i övrigt nöjd med hovrättens beslut.

– Det är en övertygande dom och så vitt jag kan se så instämmer man i de bedömningar jag gjort i målet.

För polis- och åklagarsidan har fallet inneburit mycket arbete under många år.

– Sett ur vår synpunkt känns det bra att vi nått i mål och fått det här resultatet, det har varit ett speciellt ärende. Men de anhöriga har ju naturligtvis sin plåga kvar i fortsättningen, även om de nu åtminstone slipper att fundera på om rättvisa skipas eller inte, säger Svenkvist.

Marina Johansson försvann från sitt hem i juli 2010. Misstankarna föll snabbt på hennes tidigare sambo men i avsaknad av kroppen friades han av både tingsrätten och hovrätten. I april 2012 hittades kroppen efter den ihjälskjutna kvinnan, vilket så småningom ledde till att Högsta domstolen beviljade resning i målet.

Själv nekar mannen till brottet, precis som tidigare.

TT