Ryssland vill bärga ubåtsvrak

INRIKES

Ubåt. Ryssland vill bärga en förlist rysk ubåt tillsammans med Sverige. Samarbetet skulle kunna "sanera" de svensk-ryska relationerna, anser Rysslands ambassadör.

Den ryska ubåten "Som" förliste på svenskt vatten i Ålands hav efter att ha krockat med en svensk kustångare 1916. I juli förra året hittades vraket av ett svenskt dykföretag.

En svensk-rysk expedition i september kom fram till att det troligen finns sprängmedel i ubåten, som riskerar att detonera vid en bärgning, Men nu meddelar Rysslands ambassad att man ändå hoppas kunna bärga vraket tillsammans med svenska myndigheter, rapporterar Svenska Dagbladet.

Den ryska ambassadören Victor Tatarintsev skrev i maj ett brev till Sjöfartsverket med budskapet att ett sådant projekt skulle kunna "sanera den allmänna atmosfären i de rysk-svenska relationerna", enligt tidningen.

Den svenska regeringen har ännu inte uttalat sig om möjligheterna att genomföra en gemensam bärgning. Departementssekreteraren Mikael Wolfbrandt på justitiedepartementet har tidigare sagt till SvD att riskerna med en bärgning måste bedömas.

Ombord på vraket finns troligen kvarlevor av fartygets 18 besättningsmedlemmar.

TT