Nazism

Bråk när Soldiers of Odin gav sig ut

INRIKES

Brott. Soldiers of Odin vandrade i flera städer i helgen. Nätverket startades av en finsk nazist och flera medlemmar är dömda för brott.

– Det sista vi behöver för att ha ordning och reda i Sverige är högerextrema brottslingar på gatorna, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Flera anmälningar om misshandel, alla från personer som säger sig tillhöra nätverket Soldiers of Odin, kom in till polisen efter ett större bråk i centrala Göteborg i natt. En person fick föras till sjukhus efter att ha fått någon typ av vätska i ögat.

– Vi vet egentligen inte upprinnelsen till bråket, men de som har blivit utsatta för slag och sparkar och har ingett anmälningar säger samtliga att de tillhör organisationen Soldiers of Odin, säger polisens presstalesman Christer Fuxborg till TT.

Enligt Fuxborg vet polisen inte om gruppen varit ute och "patrullerat" eller om de var på väg från en plats till en annan. Av någon anledning har det blivit en konfrontation mellan dessa och flera andra personer. Hur många som totalt var inblandade är oklart, enligt polisen som utreder händelsen vidare med bland annat förhör. Ingen person är gripen.

Nattvandring i Uppsala

I centrala Uppsala samlades en annan grupp som sade sig tillhöra samma nätverk.

– Det var ett tiotal av dem som kom hit och skulle nattvandra, och de i sig var väl inte något större problem. Det som kunde ha blivit ett problem var att vi hade 20-30 personer från vänsterfalangen som anslöt sig och ville ställa till bråk, säger Nina Dahlström, vakthavande befäl vid Uppsalapolisen, till TT.

Polisen fick därför jobba med att hålla grupperna tillbaka.

Nazist startade

Soldiers of Odin har tidigare "patrullerat" i bland annat Borlänge, Trelleborg och Stockholm. Nätverket startades i Finland av den finske nazisten Mika Ranta. Flera av dess svenska medlemmar är dömda för grova brott och har nazistiska sympatier, visar en granskning som tidningen Expo har gjort.

Gruppens talesperson i Norrköping, som var ute på gatorna för första gången i fredags, har publicerat en nazistisk avrättning på sin Facebooksida med kommentaren att offren var "förrädare" och att även den svenska regeringen består av förrädare.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) sade till TT för en dryg vecka sedan att polisen noga följer "medborgargardets" utbredning.

– Den del av den högerextrema miljön som utgör ett hot mot demokratin, den har Säkerhetspolisen under sträng bevakning. Så det är klart att det sker ett underrättelsearbete mot den här miljön.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes

/

Nazism

ÄMNEN I ARTIKELN

Nazism