Afrikaguld lockade till miljonsvindel

INRIKES

Brott. En man inom fastighetskoncernen Einar Mattsson (EM) misstänks för att ha förskingrat närmare 48 miljoner kronor från ägarfamiljen.

Pengarna skulle användas för att frakta hem 200 kilo afrikanskt guld.

Mannen, i 70-årsåldern, ska enligt EM ha upprättat skuldbrev i falskt namn och sedan godkänt dem. Koncernen kom fram till att mellan 45 och 48 miljoner kronor försvunnit i oriktiga utbetalningar, rapporterar Expressen.

Stefan Ränk, vd i EM-koncernen och en av tre ägare som förlorat pengar, bekräftar att en medarbetare är misstänkt för ekonomisk brottslighet men att brottet inte rör bolagets finansiella ställning.

Mannen har politiska uppdrag på landstingsnivå för Moderaterna och har tidigare tjänstgjort som nämndeman.

Han greps i torsdags. Efter häktningsförhandlingen i Stockholms tingsrätt i måndags försattes han på fri fot, men med reseförbud.

I polisförhör ska mannen ha berättat att han fått tips av en kvinna om 200 kilo guld som skulle transporteras från Uganda. När hans egna pengar inte räckte till för transporten tog han ut "lån" från EM:s ägarfamilj.

– Ett solklart tillvägagångssätt för hur ett Nigeriabrevsbedrägeri går till. Guldet, tullavgifterna, alltihop, säger Anna-Lena Tapper på polisens nationella bedrägericentrum till Expressen.

Mannen själv säger att han inte har kvar pengarna.

– De har jag kanske i min tur blivit lurad på.

TT