Inrikes

Kårobligatoriet avskaffas

INRIKES

Stockholm. Det ska bli frivilligt för landets studenter att vara medlem i en studentkår. Kårobligatoriet avskaffas den 1 juli nästa år, enligt ett regeringsförslag.

För att säkra studenternas inflytande vid lärosätena införs ett särskilt statsbidrag till kårerna.

Bidraget är på 105 kronor per helårsstudent.

"Kårobligatoriet är lika fel som en gång kollektivanslutningen till socialdemokraterna och statskyrkan var", säger Högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg i ett pressmeddelande.

Organisationen Sveriges förenade studentkårer (SFS) är djupt missnöjd med regeringens förslag. Det statliga bidraget, som ska ersätta avgiftsbortfallet, är alldeles för litet.

Utredningen som ligger till grund för regeringens förslag ansåg att kårerna behövde som lägst 310 kronor per helårsstudent i ersättning.

– Men regeringen vill ge en tredjedel, en hundralapp, per helårsstudent och ingen ersättning till den studiesociala verksamheten. Det är på tok för lite pengar, säger Moa Neuman, ordförande i SFS.

Konsekvensen blir att studenternas inflytande äventyras, fortsätter hon.

– De flesta kårer kommer inte att klara sig på det här. Det innebär att studenterna blir av med möjligheterna att påverka sina utbildningar. Det kostar ju att ha arvoderade som håller koll, det kostar att organisera val för att utse vem som ska sitta i universitetsstyrelsen, säger Moa Neuman.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes