Inrikes

Beväpnade män försökte frita fånge

INRIKES

Södertälje. Tre beväpnade män försökte med hjälp av tillhyggen och våld frita en 33-årig man som är intagen på Hågaanstalten utanför Södertälje.

Männen, som överföll tre kriminalvårdsanställda, var på fredagskvällen ännu på fri fot.

Fritagningsförsöket inträffade tidigt på fredagskvällen när den intagne var på väg i en sjuktransport från anstalten till Södertälje sjukhus.

– Vi tar fritagningsförsöket på oerhört stort allvar eftersom det var förenat med våld och hot. Sjuktransporten och våra tre anställda blev överfallna med flera typer av tillhyggen. Det finns även uppgifter om att det kan ha funnits andra vapen, säger Christer Isaksson, säkerhetschef vid Kriminalvårdens huvudkontor.

Alla anstalter har förhöjd beredskap i samband med transporter under helger och på kvällstid då det har varit vanligt med fritagningsförsök. Men på Hågaanstalten har något liknande inte inträffat på många år.

Enligt Isaksson sökte den intagne 33-åringen vård för att han var skadad.

– Vår bedömning är att det var självtillfogade skador. Sjukresor med dubiösa syften skapar man utanför kontorstid. Då har vi ingen egen sjukvårdspersonal på anstalterna och är därför mer beroende av hjälp från sjukhusen.

Under kvällen fortsatte sökandet efter männen som försökte frita 33-åringen.

33-åringen, som är dömd för bedrägerier, återfördes till anstalten.

Håga är ett annex till moderanstalten Hall. Säkerhetsklassen är lägre än på Hall och flertalet fångar avtjänar upp till tvååriga fängelsestraff.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes