Inrikes

Mest nickel i billigt kaffe

INRIKES

Stockholm. Lågpriskaffe innehåller upp till sju gånger mer nickel och dubbelt så mycket koffein som dyrare märken.

– Det är inte hälsofarligt för normalsvensken men ändå ett onödigt tillskott, säger expert på Livsmedelsverket.

Det visar en analys av tolv olika sorters bryggkaffe som publiceras i flera tidningar.

Testfakta lät laboratoriet Eurofins analysera koffeinhalt och halten av de vanligaste tungmetallerna. Lågpriskaffet visade sig innehålla 15-21 mikrogram koffein per gram kaffe mot 12-13 mikrogram i de dyrare sorterna. Nickelhalten i lågpriskaffet varierade mellan 880 och 1 700 mikrogram per kilo kaffe mot 240-400 i dyrare sorter. Mest nickel hade Bremer Kaffe från Lidl.

Halten förvånar

Kettil Svensson, toxikolog på Livsmedelsverket, säger sig förvånas lite över de höga nickelhalterna men menar att de inte är hälsofarliga för den vanlige konsumenten.

– Halterna är inte farliga med tanke på det bidrag vi normalt sett får från olika livsmedel. Vi har ju rätt höga halter i nötter, choklad, kakao och baljväxter där det finns över ett halvt milligram per kilo. Det ger ett bidrag men det innebär absolut ingen hälsorisk, säger Kettil Svensson till TT.

– Däremot så kan det förvärra läget för en som redan är nickelallergiker. Man kan se det som ett onödigt tillskott om det är så pass höga halter som det var i lågprissorterna.

Ses över

Man kanske ska se över var dessa kaffebönor kommer ifrån, hur de odlas och processas, menar han.

Normalt får vi i oss ungefär 0,12-0,13 milligram nickel per person och dag.

Kadmiumhalten var mindre än 10 mikrogram per kilo hos samtliga sorter och blyhalten mindre än 20 mikrogram per kilo, med undantag för Zoegas Mollbergs blandning, 21 mikrogram, och Löfbergs Lila Mellanmörk, 33 mikrogram, som båda hör till de dyrare sorterna.

Övriga testade dyrare sorter var Classic Eko, Gevalia Ekologiskt Mellanrost, Classic Mellan, Änglamark Ekologi mellanrost, Gevalia mellanrost och Ica Eko. De billigare sorterna var, förutom Lidls, Eldorado Mellanrost, Euro Shopper Coffee och Coop X-tra mellanrost.

Skillnaden i koffeinhalt beror på att arabicabönor blandas med billigare robustabönor.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes