Inrikes

Norskt parti kräver åtgärder mot FRA

INRIKES

Stockholm. Norska Venstre fruktar att FRA-lagen används för att övervaka norska medborgare. Oppositionspartiet kräver att den norska regeringen vidtar åtgärder.

FRA-lagen fortsätter att få norska känslor att svalla. I onsdags rapporterades att Sverige stäms i Europadomstolen för mänskliga rättigheter av den norska avdelningen av Internationella juristkommissionen. Nu hakar oppositionspartiet liberala Venstre på kritiken genom att kräva att Norges regering vidtar åtgärder mot lagen. Venstre vill ha en informationskampanj om FRA-lagens följder för norska medborgare och landets näringsliv.

Stora delar av den kommunikation Norge har genom internet, sms och telefon går genom Sverige.

– Den svenska övervakningslagen är chockerande och berör direkt internettrafiken till och från Norge. Personer och näringsliv här i landet kan bli övervakade, men det tycks inte bekymra den norska regeringen, säger Venstres vice ledare Trine Skei Grande.

Jon Wessel-Aas vid Internationella juristkommissionen kallar FRA-lagen för en kränkning mot de norska medborgarna.

I torsdags beslutade den svenska regeringen att en parlamentarisk kommitté ska bedöma om FRA:s spaning i eter och tråd är etiskt riktig. Den ska också utse ett så kallat integritetsombud som ska bevaka integritetsfrågor vid den prövning som ska göras före signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet.

TT-NTB

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes