Dom efter knivdråp överklagas

Publicerad:
Uppdaterad:

Kalmar. Både de dömda och åklagaren är missnöjda med domen efter knivbråket på Öland vid midsommar 2009, då en 21-åring höggs till döds och flera personer skadades.

Kammaråklagare Gunilla Öhlin yrkar att de båda dömda männen från Kalmar får strängare straff, medan de själva vill bli frikända eller få strafflindring.

Den 5 januari dömde Kalmar tingsrätt den huvudmisstänkte 24-åringen till sex års fängelse för dråp. Hans kamrat, som nyligen fyllt 25 år, fick samtidigt tre års fängelse för medhjälp till grov misshandel och medhjälp till grovt vållande till annans död. Men båda friades på åtalspunkten grov misshandel, riktad mot en ung man som skadades allvarligt vid midsommarbråket.

Öhlin hävdar att frikännandet i det fallet bygger på en felaktig bevisvärdering i domstolen. Därför vill hon att männen döms också för den grova misshandeln och får längre straff.

Männen hävdar å sin sida att de är oskyldiga och vill i första hand bli helt frikända och slippa betala skadestånd till de efterlevande till dråpoffret. I andra hand söker de strafflindring och minskat skadeståndsbelopp.

Ett överklagande av tingsrättsdomen har även kommit från mannen som blev allvarligt skadad. Han begär drygt 100 000 kronor i skadestånd.

TT

Publicerad: