Bodström kräver ursäkt av Expressen

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Förre justitieministern Thomas Bodström (S) anmäler Expressen till Pressens opinionsnämnd och kräver en personlig ursäkt av Expressens chefredaktör.

Orsaken är att tidningen skriver att han ägnat sig åt "avancerad skatteplanering".

– Det är en ren lögn. Jag har under mina tio år i politiken aldrig varit med om en liknande lögn, säger Bodström till TT.

Expressens artikel handlar om att Bodström samlat 4,5 miljoner kronor i två bolag - ett för advokatverksamheten och ett för författarverksamheten.

Genom det förfarandet kan han ta ut vinsten som lön utan att jobba i USA och slippa marginalskatt - "ett skolexempel på skatteplanering som gör att man kan ta långledigt om man har extrainkomster", skriver tidningen.

– Det är fullständigt fel, säger Bodström.

– Jag har betalat den högsta marginalskatten och kommer så att göra fram till pensioneringen, säger han.

– Dessutom kommer jag att jobba i USA. Jag ska skriva en bok.

Bodström är också upprörd över att Expressen skriver att han har högst frånvaro i riksdagen under de senaste fyra åren.

– Jag hör till de mest aktiva i hela riksdagen, när man ser till motioner, interpellationer och närvaro i utskottet. Jag är en av dem med högst närvaro, säger han.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson poängterar i ett sms till TT att tidningen sökte Thomas Bodström under torsdagen för att fråga om skatteplaneringen, men inte fick kontakt med honom. I stället ringde pressekreteraren Linda Romanus upp Expressen.

"Bodströms pressekreterare kallar detta förtal, men det står ju i tidningen att det är fullt tillåtet", skriver Mattsson.

TT

Publicerad: