Medicinpriset till Robert Edwards

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Britten Robert Edwards får årets Nobelpris i medicin/fysiologi.

Edwards får priset för att han skapat metoderna för provrörsbefruktning. Han arbetade med detta tillsammans med numera avlidne kollegan Patrick Steptoe.

Robert Edwards blev inte personligen informerad av Nobelkommittén om sin nya status som Nobelpristagare.

– Han är inte vid god hälsa. Men jag talade med hans hustru och hon blev förtjust, säger Göran K Hansson.

– Jag är helt överväldigad. Jag är så glad och så stolt, säger forskaren Kay Elder till TT.

I 26 år har hon arbetat tillsammans med Robert Edwards och hon öser beröm över honom.

– Han är en unik person. Han är en visionär som inspirerar människor och han är oändligt optimistisk och entusiastisk. Han är en fantastisk människa, säger hon.

Elder har inte själv pratat med Edwards i dag, men hon har varit i kontakt med hans familj.

– De var så otroligt glada. Han är själv sjuk och behöver vård, men tro mig, han är mycket glad över priset, säger hon.

Även världens första "provrörsbarn" Louise Brown tog emot nyheten om Robert Edwards Nobelpris med stor glädje.

– Det är fantastiska nyheter, sade hon i ett gemensamt uttalande med sin mamma, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Vi känner stor tillgivenhet för Bob och skickar med stort nöje våra personliga gratulationer till honom och hans familj.

Robert Edwards föddes 1925 i Manchester i England. Efter militärtjänstgöring under andra världskriget studerade han biologi och disputerade 1955 vid Edinburghs universitet i Skottland på en avhandling om embryonalutveckling hos möss.

I en intervju med TT för fem år sedan berättade Robert Edwards om sin forskning, och hur han bemöttes.

– Jag kallades galning.

– Det var ingen som ville ta någon etisk risk. Man sade mig att barnen inte skulle bli normala och undrade vad jag skulle göra då. Men jag var aldrig orolig, min forskning hade visat att IVF fungerade som naturlig befruktning, sade Robert Edwards.

Från 1963 var Edwards verksam i Cambridge, först vid universitetet och senare vid Bourn Hall-kliniken, världens första centrum för konstgjord befruktning, som han själv startade tillsammans med Patrick Steptoe. I dag är Edwards professor emeritus vid unviersitetet i Cambridge.

Professor Christer Höög vid Nobelkommittén påpekar att Edwards forskargärning har varit grundläggande för sjukvårdens möjligheter att hjälpa alla som har svårt att få biologiska barn på egen hand.

I dag har ett till två barn av hundra som föds kommit till tack vare provrörsbefruktning. Den 25 juli 1978 föddes det första provrörsbarnet i världen under hans överinseende.

I Sverige föddes det första provrörsbarnet 1982. Metoden är nu etablerad över hela världen, och har successivt förfinats. Ungefär en fjärdedel av de befruktade äggen resulterar i ett barns födelse. Uppföljningar har visat att barnen är helt normala och lika friska som andra barn. Många av dem har fött egna, friska barn vilket kanske är det säkraste beviset för att metoden är ett av de stora genombrotten inom den praktiska medicinen.

Hittills har cirka fyra miljoner barn blivit till med den metod som Edwards utvecklade. Hans insats representerar, enligt Nobelförsamlingen, "en milstolpe i den moderna medicinens utveckling".

Varje Nobelpris från Nobelstiftelsen är även i år på 10 miljoner kronor.

Fakta IVF

Provrörsbefruktning, IVF eller in vitrofertilisering, innebär att ägg befruktas utanför kvinnans kropp. Därefter förs ett embryo in i kvinnans livmoder och fastnar där, om allt går vägen.

Antingen kan ägget befruktas genom att det sammanförs med spermier som får tävla efter bästa förmåga, eller så injiceras en spermie med hjälp av en fin nål. Denna IVF-teknik kallas ICSI, intracytoplasmatisk spermieinjektion.

Cirka 3 000 barn om året föds i Sverige efter IVF-behandling.

TT

Publicerad: