Försvaret vill ha färre hemligheter

INRIKES

Stockholm. Försvarsmakten utreder om det är möjligt att tidigare berätta om exempelvis kränkningar av Sveriges luftrum.

De senaste åren har kränkningar av utländska plan i svenskt luftrum avslöjats i medier. Framöver vill försvaret bli bättre på att själv informera om sådant.

– Vi vill berätta när vi gör saker. Allt från när hemvärnet är ute och släcker bränder och hjälper till med eftersök, att de marina enheterna gör något, till incidentjakt eller när andra flygenheter är uppe och gör någonting, som vi vet att det finns ett intresse av, säger Philip Simon, presschef.

Allan Widman (FP), ledamot i försvarsutskottet, har frågat ÖB och utrikesminister Carl Bildt (M) om öppenheten, och fick enligt honom svaret vid senaste utskottsmötet att försvaret och regeringen ska bli "mer öppna och proaktiva med information kring incidenter och kränkningar".

– Jag har som politiker allt för ofta via tidningarna fått reda på vad som inträffat. Det är en informationsinsats som kommer att ge större förtroende för Försvarsmakten, säger han.

Philip Simon hoppas att försvaret har en lösning inom ett par veckor och kan tänka sig att informationen läggs ut på försvarets sajt.

– Men inget är klart än. Vi måste se att det är möjligt först. Det är olika myndigheter inblandade, säger han.

TT