Inrikes

Björklund avvisar asyltak

INRIKES

Migrationspolitik. Fyra tunga folkpartister anser att staten måste sätta ett tak för hur många flyktingar och asylsökande Sverige ska ta emot.

Kommunerna "bågnar" under trycket, enligt partistyrelseledamoten Staffan Werme.

Men FP-ledaren Jan Björklund vill inte ha ett tak.

– Sätter man ett tak, då måste man avvisa personer som har skyddskäl när taket är uppnått och den modellen vill jag inte se i Sverige, säger han.

Björklund håller dock med om att kommunerna står inför en stor utmaning och menar att det kräver en radikal omläggning av integrationspolitiken, så att flyktingar snabbare får jobb.

– Det är en utmaning, men med det brutala krig vi har i Mellanöstern, där man skär halsen av fångar och dödar oskyldiga civila, då kan inte Europa sätta ett tak för flyktingmottagandet, säger han.

De fyra folkpartisterna, tre av dem ledamöter i FP:s styrelse, skriver på DN Debatt att "Sveriges allvarliga läge kräver åtgärder nu". De varnar för att stora förändringar av välfärden annars kommer att krävas. Till exempel större skolklasser, längre vårdköer och att man kommer att behöva kvalificera sig till vissa bidrag.

Vill ha tak

– Om vi förändrar välfärdssystemen så drabbar inte det bara de som kommer nya hit, då måste man ha en acceptans hos hela den svenska befolkningen för att vi ska ha en sämre välfärd för alla. Jag är inte säker på att den beredskapen finns, säger partistyrelseledamoten Staffan Werme.

Artikelförfattarna, varav tre också är kommunalråd, efterlyser en överenskommelse mellan kommuner och stat om hur mottagandet av flyktingar kan begränsas. De vill ha ett tak för Sveriges samlade flyktingmottagning som bygger på kommunernas förmåga att ha en human och fungerande flyktingmottagning.

Exakt hur "taket" ska upprättas har artikelförfattarna inget svar på. Werme menar att det är upp till staten att utforma det. Men det handlar bland annat om att ge "signaler" till omvärlden så att färre asylsökande söker sig till Sverige.

Kommuner bågnar

De fyra vill starta en debatt om invandringspolitiken. De integrationsförslag som FP presenterade nyligen är bra, men räcker inte, anser de.

– Bland mina kommunalpolitiska vänner runt om i Sverige har jag en mycket stor förståelse hos de allra flesta för en sådan här artikel, säger Werme.

– Man bågnar under trycket och vet inte vad man ska göra. Man har en enorm stor oro för vad detta kan innebära.

TT: Ser du en risk för att bli stämplad som främlingsfientlig nu?

– Ja, men man ska inte läsa Twitter till exempel. Där finns de som verkligen gräver djupt för att smeta på både det ena eller andra på en, säger Werme.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes