Inrikes

Minister efterlyser män i förskolan

INRIKES

Stockholm. Jämställdhetsminister Maria Arnholm öppnar för ändrade regler för att få in fler män i den kvinnodominerade förskolan.

Men problemet gäller hela skolan, enligt LR-basen Metta Fjelkner.

Det behövs fler män i förskolorna, anser jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP). Hon kan tänka sig att öppna för att underrepresenterade kön ska få lättare att göra praktik och prao på arbetsplatser med ojämn könsfördelning, skriver Dagens Nyheter.

Maria Arnholm vill också se en nationell strategi, tillsammans med kommuner och lärosäten, för att öka andelen män i förskolorna. I dag är andelen kvinnor på förskolorna 96,5 procent.

Metta Fjelkner, förbundsordförande för Lärarnas Riksförbund, säger till TT att hon tycker det är ensidigt av jämställdhetsminister Maria Arnholm att tala om fler män i förskolan. Det är lika problematiskt inom grund- och gymnasieskolan, anser hon.

– Hon är alldeles för smal i sitt angrepp, hon borde titta på hela lärarkåren. Bland våra 90 000 medlemmar sjunker andelen män dramatiskt.

– Problemet är att männen lämnar läraryrket. Männen har inte lämnat förskolan, de har aldrig varit där.

TT: Vad tror du om en nationell strategi som metod?

– Det är alldeles utmärkt med nationella strategier om både det ena och det andra. Men jag kan tala om att den avgörande faktorn handlar om nivåerna på lönerna och villkoren. Det handlar om vad man betalar för bra lärare och förskollärare.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes