Ny version av utmanande sajt

Stockholm. Den hårt kritiserade sajten Lexbase återuppstår. Fast denna gång utan kartfunktionen som visade var dömda personer bor.

Den hårt kritiserade sajten Lexbase återuppstår. Fast denna gång utan kartfunktionen som visade var dömda personer bor.

I slutet av januari stängdes den första versionen ner på grund av säkerhetsbrister. En sökfunktion, som innebar att man på en karta kunde se vilka som dömts på en specifik gatuadress, visade sig inte vara fullt tillförlitlig.

Kritiker rasade mot kränkt integritet och hos justitiekanslern (JK) hopade sig anmälningarna, främst rörande förtal. I förra veckan beslutade JK att inte inleda förundersökning.

Dagens nystart innebär att kartfunktionen är borta samt att det nu även går att söka på företagsnamn och organisationsnummer.

– Det fanns inte ett behov av att behålla kartfunktionen för den användes inte så mycket, säger Jonas Häger, Lexbases vd och ägare, till TT.

– Kritiken tycker jag egentligen var felaktig. I förlängningen var den mer riktad mot tryckfrihetsförordningen, där det står att alla har rätt att ta del av allmänna handlingar.

I januari avslutades samarbetet med dåvarande internetleverantören. Nu finns en annan leverantör, vars namn Jonas Häger håller för sig själv.

Samtidigt har föreningen Reclaimjustice vs Sverige sänt in en stämningsansökan mot staten vid Nacka tingsrätt och hävdar att tusentals personer som anser sig ha fått sina privatliv kränkta av Lexbase anmält sitt intresse av att delta i denna grupptalan.

Beslutet om grupptalan togs dels för att Lexbase startar om, dels för att justitiekanslern avgjort att förundersökning inte ska inledas mot Lexbase om ärekränkning och förtal.

Fakta: Lexbase:

Aktiebolag som ägs till 100 procent av Jonas Häger, tillika vd.

Att läsa en dom i förenklad form kostar 59 kronor och mer komplett utformad 79 kronor.

Vill man ladda hem domen i pdf-format kostar det ytterligare 29 kronor.

Om personer kan man till exempel få reda på brottsdomar, om företag syns till exempel domar i tvistemål.

Källa: Lexbase (TT)

TT

Publisert: