Åskådare omkom under rallytävling

Mjölby. En kvinna i tjugoårsåldern omkom vid en olycka under rallytävlingen Skännningeknixen i närheten av Mjölby, uppger polisen. Ytterligare två unga kvinnor skadades. De fördes till Universitetssjukhuset i Linköping med befarade nackskador.

Enligt vittnen som corren.se pratat med ska olyckan ha skett i en vänstersväng då rallybilen kom upp på två hjul och körde av vägen. Den allvarligast skadade ska då ha hamnat under bilen. Olyckan inträffade halvvägs in i tävlingen som då avbröts.

Rallyloppet ingick i RS-serien (rally sprint) där man kör korta sträckor i till exempel industriområden som i det nu aktuella fallet.

– Det är en tävlingsform som egentligen inte skiljer sig så mycket från en vanlig rallytävling, men man räknar tiderna lite annorlunda, säger Reine Lundqvist, sportgrensansvarig i Östergötlands bilsportförbund.

TT: Är det några särskilda publikregler på RS-tävlingar?

– Inte någonting. Vi har inga skillnader på säkerhetsarrangemanget på en RS-tävling och en vanlig rallytävling i skogen.

Regler och rekommendationer finns i Svenska bilsportförbundets säkerhetsmanual som är ett digert dokument.

På tävlingen i Skänninge fanns en teknisk kontrollant från Östergötlands bilsportförbund, bland annat för att bevaka att arrangören skött säkerheten tillfredsställande.

– När en sådan här tragisk händelse inträffar följer vi en särskild ordning. Vi kontaktar kristeam med präster och läkare som har jourtider och de är inkallade nu, säger Reine Lundqvist.

Enligt Magnus Månsson, ordförande i rallyutskottet inom Svenska bilsportförbundet, kommer en sådan här allvarlig olycka med automatik att utredas av bilsportförbundet.

Fakta

I augusti 2005 skakades den svenska rallysporten av en svår olycka under en SM-deltävling på Österlen där en åskådare omkom och tre skadades. Ett fordon lättade efter en krön och gick av vägen, for in i ett träd som knäcktes och föll över åskådarna vid vägkanten.

Samma år, bara en månad senare, omkom den brittiske kartläsaren Michael Park i det brittiska VM-rallyt sedan bilen farit av vägen och träffade ett träd med passagerarsidan först.

1998 dog ett sjuårigt barn och en 22-årig kvinna under en EM-deltävling på Madeira, sedan en bil tappat ett däck som träffade åskådarna.

1995 dog en kvinna i 20-årsåldern i finska Jyväskylärallyt sedan hon hamnat under en bil.

TT

Publisert: