Säsongen för fjällvandring är i gång

Fritid. Nu drar vandringssäsongen i gång på riktigt i de svenska fjällen. Vandrare uppmanas att kolla väder och snöläge innan man ger sig ut. Det ligger fortfarande snö på några leder i norra Norrland.

Intresset för fjällvandring har ökat stort de senaste åren, enligt Svenska turistföreningen (STF). Mellan 2014 och 2016 ökade antalet gästnätter med 20 procent.

– Det viktigaste att veta som ny är att man ska vara väl förberedd när man ger sig ut. Kolla vädret och planera vandringen. Ha med god mat och var inte stressad, utan njut, säger Anna Willén, marknads- och sportansvarig på STF Fjäll.

STF har gjort en överblick över snöläget på de stora vandringslederna. På sträckan Teusajaure-Vakkotavare finns det rätt mycket snö på höjden mellan Teusa-Vakko. Bitvis trampar man ner i snön över knäna. I området väster om Kungsleden ligger mer snö än normalt i hög terräng.

– Det smälter väldigt fort så här års, så det kan förändras snart. Men om man går där det är mycket snö ska man vara beredd att vända om man känner att man inte orkar. Det finns också många leder i Sverige som inte är snötäckta, säger Anna Willén.

Hon berättar att det är en speciell tid att vandra i norra Sverige nu, med midnattssolen och våren som anländer.

– Man blir helt vimmelkantig av ljuset.

TT

Publisert: