Fler ska få råd med tandläkarbesök

INRIKES

Politik. Tandvårdsbidraget ska fördubblas för att fler ska gå till tandläkaren, föreslår regeringen och Vänsterpartiet.

Men åtgärden lär inte hjälpa dem som behöver omfattande lagningar som de i dag inte har råd med.

– Vi vet att hundratusentals svenskar inte går till tandläkaren fast de behöver det. De har helt enkelt inte råd. De hoppar över undersökningar och ofta blir problemen mycket värre innan man måste gå till tandläkaren, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt till TT.

Förslaget om att fördubbla tandvårdsbidraget kommer att finnas med i höstbudgeten som presenteras nästa vecka, rapporterar Ekot. För den som är mellan 23 och 29 år eller över 65 blir tandvårdsbidraget 600 kronor om året från och med den 15 april nästa år. För den som är 30 till 64 år gammal blir det 300 kronor.

– Med ett ökat tandvårdsbidrag vet vi att tiotusentals kommer att ha råd att gå som inte har råd i dag, säger Jonas Sjöstedt.

"Fortfarande dyrt"

Åtgärden är främst till för att få folk att gå på regelbundna kontroller i hopp om att förebygga större problem med tänderna, säger både Jonas Sjöstedt och socialminister Annika Strandhäll (S). Mer omfattande vård kostar inte sällan tusentals kronor - och högkostnadsskyddet i tandvårdsstödet börjar gälla först när priset överstiger 3 000 kronor under en tolvmånadsperiod.

– Vi gör det billigare, men det kan fortfarande bli dyrt, säger Jonas Sjöstedt.

Ny tandvårdsutredning

Annika Strandhäll kallar åtgärden för en bra grundplåt till regelbundna kontroller.

– Att man har bristande resurser syns många gånger på tänderna. Därför känns det här som ett viktigt steg i rätt riktning, säger hon.

En tandvård där fler har råd med dyra behandlingar är en fråga för framtiden.

– Vi har en tandvårdsutredning på gång som kommer att tillsättas under hösten, som bland annat kommer att ta ett större grepp om den framtida tandvården i Sverige, säger Annika Strandhäll.

TT