Hjärt- och kärlsjukdomar

Tidig mens kopplas till risk för hjärtsjukdom

INRIKES

Forskning. Ny forskning visar på en tydlig koppling mellan reproduktiva faktorer och hjärt-kärlsjukdomar hos kvinnor.

Tidig mens, missfall och hysterektomi kan kopplas till en ökad risk.

Kvinnor som fick sin mens vid elva års ålder eller tidigare, eller gick in i klimakteriet innan de fyllt 47 år löper en högre risk att drabbas av hjärtsjukdom eller stroke, enligt forskarna.

Missfall, dödfödsel, att ha opererat bort livmodern (hysterektomi) eller burit ett barn i ung ålder är också förknippat med förhöjd risk för hjärt-kärlsjukdomar senare i livet, enligt studien som publicerats i tidskriften Heart.

Det är inte första gången som forskning visar en koppling mellan reproduktiva faktorer och kardiovaskulära sjukdomar, och den visar inte på ett orsakssamband, varnar forskarna.

Men deras studie stärker tidigare resultat och forskarna vill nu se att kvinnor i målgruppen testas regelbundet för hjärtproblem och tillstånd som kan leda till blodproppar.

I studien använde forskarna sig av uppgifter från en hälsoundersökning i Storbritannien där 250 000 kvinnor övervakades och testades mellan 2006 och 2016. Kvinnornas medelålder var 56 när undersökningen började.

Mer än fyra femtedelar av kvinnorna hade varit gravida, och nästan hälften hade två barn. I genomsnitt fick de sin mens vid 13 års ålder och sitt första barn vid 26.

2016 hade två tredjedelar av kvinnorna genomgått klimakteriet, vid en medelålder av 50 år.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes

/

Hjärt- och kärlsjukdomar

ÄMNEN I ARTIKELN

Hjärt- och kärlsjukdomar