MP under riksdagsspärren - M ökar kraftigt

INRIKES

Politik. Miljöpartiet hamnar under riksdagsspärren med 3,8 procent i SCB:s stora partisympatiundersökning.

Moderaterna går samtidigt kraftigt uppåt.

Om det vore val i dag skulle Miljöpartiet inte komma in i riksdagen, visar SCB:s mätning i november. Nedgången jämfört med senaste mätningen i maj, då MP fick 4,5 procent, är statistiskt säker. I valet 2014 fick partiet 6,9 procent.

Inför mätningen var en av frågorna om den nye moderatledaren Ulf Kristersson lyckats vända opinionsvinden på allvar. Siffrorna visar nu på en kraftig uppgång för partiet. Moderaterna ökar sedan förra mätningen med 4,1 procentenheter och får 22,2 procent.

– Vi har haft en bra höst och det bekräftas väl i den här mätningen. Vi växer och Alliansen som helhet växer. En viktig sak är också att om Alliansen som helhet ska växa, då måste vi vinna väljare från S, SD och soffan och den här mätningen visar väl ändå att vi är på god väg, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer till TT.

L lever farligt

Mätningen visar att M tar väljare från såväl SD som soffan. Men även från C och L. Liberalerna ligger farligt nära riksdagsspärren. Frågan är om M riskerar att äta upp partiet.

– Jag tror inte det. Det är ändå ett parti med hög identitet. Vårt fokus måste ligga på att ta väljare från de tre s:en jag nämnde. Alliansen växer men det är fortfarande några procent kvar innan vi är ikapp och förbi de rödgröna. Det känns som att vi har medvind, men det återstår mycket hårt arbete, säger Gunnar Strömmer.

Samtidigt som M ökar kraftigt backar Centerpartiet med 1,8 procentenheter och landar på 9,5 procent. Liberalerna hamnar med nöd och näppe över riksdagsspärren med 4,2 procent, en minskning med 0,8 procentenheter.

Fridolin inte orolig

Kristdemokraterna ligger kvar under spärren med 3,1 procent. Tillsammans med Liberalernas 4,2 procent och MP:s 3,8 procent finns det tre partier i riksdagen som riskerar att åka ut i nästa val. Men språkröret Gustav Fridolin är inte orolig för riksdagsspärren.

– Det är definitivt fler än fyra procent som vill att ska finnas ett parti som sätter miljön främst. Den kämpaglöd som finns i partiet är så oerhört stark, säger han.

Inte heller regeringspartnern statsminister Stefan Löfven (S) säger sig vara orolig för att MP ska falla ur riksdagen.

– Nej, jag tror att MP kommer att göra en stark valrörelse, säger han.

TT: Tänker du hjälpa MP att synas mer?

– Miljö- och klimatfrågan är ju redan en del av vår (regeringens) strategi.

De rödgröna är klart större än Allianspartierna, 43,4 procent mot 39,2 procent.

Tror på 35 procent

Socialdemokraterna ökar till 32,6 procent, en ökning med 1,5 procentenheter, och ligger över sitt valresultat. S-ledaren tror att hans parti kan få över 35 procent i nästa års val.

– Ja, absolut, det finns inget som säger att vi inte skulle kunna göra det, säger Stefan Löfven och pekar bland annat ut omläggningen i migrationspolitiken som en bidragande orsak till S ökning i opinionen.

– Det var helt nödvändigt.

Sverigedemokraternas uppgång i väljarkåren har definitivt vänt nedåt. I majmätningen var partiet näst störst med 18,4 procent. Nu tappar partiet 3,8 procentenheter och får nöja sig med tredjeplatsen. Partiet ligger dock fortfarande på 14,8 procent, vilket är över valresultatet på 12,9 procent.

TT