Nu börjar RS-säsongen

INRIKES

Hälsa. Föräldrar med riktigt små spädbarn men också äldre personer får se upp. Enligt Folkhälsomyndigheten har nu så många i landet insjuknat av förkylningsviruset RS att det kallas för början på säsongen.

– Det ser ut att bli ett RS-år, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog vid myndigheten. Här har man sett antalet fall öka gradvis från 59 fall under sista veckan i november till 97 fall vid tredje advent.

RS-viruset bryter oftast ut som en vanlig förkylning men kan bli farlig för riktigt små barn och särskilt de som är födda för tidigt. Även sköra äldre är i riskzonen.

– Hos barn kan det bildas ett starkt slem som gör det svårt att andas och de kan behöva sjukvård. Men egentligen ser man inte skillnad på RS eller någon annan förkylning, säger hon.

När nu kurvan över konstaterat smittade stiger, betyder det att för tidigt födda kan komma att vaccineras i förebyggande syfte.

– Vi vill gärna påminna om att det är viktigt att tänka på sin handhygien nu, säger AnnaSara Carnahan.

– Särskilt som det är den tid på året då influensan startar.

Och hon uppmanar även alla föräldrar till spädbarn att tänka sig för.

– Man får tänka på att inte ha de allra minsta barnen ute bland folk och man borde heller inte lämna sjuka barn till mor- eller farföräldrar.

Myndigheten förväntar sig att antalet bekräftade fall av RS fortsätter öka till en topp, troligtvis under februari.

TT