Inrikes

Köttätande bakterier ökar kraftigt

INRIKES

Stockholm. Andelen svåra fall av grupp A-streptokocker, köttätande mördarbakterier, ökar kraftigt. Inte sedan mätningarna började har så många blivit svårt sjuka.

Förra året avled 54 svenskar av köttätande mördarbakterier, eller grupp A-streptokocker (GAS) som de också kallas. Det är en bakterie som många bär på utan symtom eller med bara mild sjukdom, som halsfluss. Men förra året hände något. Andelen som blev svårt sjuka ökade kraftigt.

– Vi vet inte varför, men vi vet att det går i perioder och just nu är vi inne i en sån period då fler blir svårt sjuka än vanligt, säger Anders Tegnell, avdelningschef vid Smittskyddsinstitutet.

Diffusa symptom

År 2012 rapporterades 584 personer av invasiv GAS-infektion, en siffra som troligtvis är i underkant. Och ökningen fortsätter. Under januari 2013 rapporterades 96 fall, vilket är fler fall per månad än någonsin tidigare. Åtminstone sedan sjukdomen blev anmälningspliktig år 2004.

Ett problem i sammanhanget är att symtomen till en början ofta är diffusa. Hög feber, dåligt allmäntillstånd och/eller svag hudrodnad kan vara de enda tecknen på sjukdom. Äldre drabbas oftare än yngre. Medianåldern bland förra årets fall var 65 år. Personer över 80 år är extra utsatta.

– Allmänheten behöver inte vara oroad. Bakterien smittar, men den allvarliga sjukdomen är inte smittsam. Men eftersom vi är inne i period av många fall vill vi att vården ska ha detta i åtanke och vara extra uppmärksam på symtom som kan bero på den här infektionen, säger Anders Tegnell.

In genom huden

Senare i förloppet drabbas patienten ofta av blodförgiftning. Bakterien kan även tränga in genom huden via småsår och sedan ned i musklerna där de kan döda vävnad och äta sig in i kroppen. Därav namnet "köttätande".

Positivt i sammanhanget är dock att bakterien inte är resistent mot antibiotika.

– De dör som flugor av vanligt penicillin.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes