Nu kan alla bli en Svensson

Publicerad:

Samhälle. På lördag blir det fritt fram att skaffa dubbla efternamn och byta förnamn hur ofta man vill. När namnlagen ändras blir det också betydligt enklare att bli en riktig Svensson.

Den 1 juli förändras den svenska personnamnlagen. Den största förändringen är att svenskarna då kommer kunna välja dubbla efternamn. Med nuvarande lagstiftning har den enda möjligheten till dubbla efternamn varit att registrera ett extra efternamn som mellannamn.

– Det här med dubbelt efternamn kommer bli ganska populärt. Det är ju många som har klagat på det här med mellannamn, att det har varit ett evigt trixande och fixande för att alla i familjen ska få samma namnkombination. Men i och med den nya lagen försvinner det problemet, säger Agneta Carlquist, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Namnskydd försvinner

Den som vill byta efternamn får dessutom betydligt fler alternativ att välja på. Alla efternamn som används av minst 2 000 personer förlorar nämligen sitt namnskydd, vilket innebär att vem som helst kan bli en Svensson, Hjort eller Åkerman mot en avgift på 1 800 kronor. Dessutom kan man avgiftsfritt välja sina föräldrars förnamn som efternamn med efterleden -son eller -dotter.

När det gäller förnamn blir det också fritt fram att byta namn hur många gånger som helst.

– Det tror jag är efterlängtat. Som reglerna är i dag har man kunnat lägga till namn, men bara en gång. Därefter har man behövt vända sig till patent- och registreringsverket, men för att byta där har man behövt speciella skäl. Att byta en tredje gång har varit väldigt svårt, säger Agneta Carlquist.

Oklart tryck

Trots att man förväntar sig flera namnändringar på sikt räknar inte Skatteverket med att ansökningarna ska ta längre tid i och med lagändringen. Man har heller inte tagit in någon extra personal.

– Eftersom det inkommer mitt under sommaren så har vi lägre bemanning på grund av semestern. Det är svårt att veta hur många som sitter och väntar på det här, men att alla skulle kasta sig på det redan tredje juli tror jag inte, säger Agneta Carlquist.

TT

Publicerad: