Hundratals utsatta prostituerade i norr

INRIKES

Samhälle. Det finns hundratals kvinnor utsatta i prostitution i Sveriges fyra nordligaste län. 270 personer har kunnat kartläggas, men de är troligen många fler, visar en ny rapport.

– Det är inte förvånande, säger Patrik Cederlöf, nationell samordnare mot prostitution.

I den nya rapporten har länsstyrelserna i Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten gått igenom annonser och profiler som erbjuder sexköp på nätet. I samband med att den släpps inleds också en ny nationell satsning för att nå sexköparna där de finns - på sexköpssajter.

Totalt upptäcktes 509 sexannonser i kartläggningen. De flesta, 160 stycken, riktades mot personer i Västerbotten och lägst antal mot personer i Jämtland, 71 stycken. Annonserna har varit öppna och tillgängliga utan någon inloggning och genom att granska dem har 270 personer identifierats, en övervägande majoritet kvinnor men också män och transpersoner.

"Inte ovanligt"

Men mörkertalet är sannolikt stort eftersom andra delar av nätet än de som är öppna inte har granskats i rapporten.

– Vi vet ju med stor sannolikhet att prostitution förekommer överallt i Sverige eftersom efterfrågan finns överallt, säger Patrik Cederlöf, nationell samordnare mot prostitution och människohandel.

Annonserna har varit skrivna på främst engelska och svenska, men de utsatta prostituerade är enligt de informatörer som bidragit till rapporten främst från Nigeria, Ryssland och Rumänien. Det tyder på att någon annan skrivit texterna och att brottsligheten är organiserad.

– Det är inte ovanligt, säger Patrik Cederlöf.

Ökat på nätet

Att det rör sig om 270 prostituerade i norra Sverige är inte förvånande, enligt den nationella samordnaren. Men han har svårt att värdera om det är en liten eller stor siffra i sammanhanget och säger att uppföljning behövs.

– Jag tror ingen kan svara på om det har ökat eller minskat. Det har ökat på nätet för det är handelsplatsen för alla varor i dag.

Inte sällan tvingas kvinnorna in i prostitution av någon pojkvän, andra gånger riktas hot mot familjemedlemmar som finns i deras hemländer. Många har sexuella trauman från barndomen eller från när de flytt till Sverige.

Men att hjälpa de utsatta är svårt. Mycket få av dem kommer i kontakt med hjälpinsatser, enligt rapporten. De flesta prostituerade i norra Sverige finns i de större städerna Luleå, Umeå, Sundsvall och Östersund.

Behöver spetskompetens

Polisen har också en utmaning i att gripa sexköparna, då fotarbetet med att finnas i gatuprostitutionsmiljöer, lägenhetsbordeller och hotell är nödvändig, säger Patrik Cederlöf. Även nätet är en dunkel plats där bevis kan vara svåra att få fram.

– Man behöver en viss form av spetskompetens för att utreda den här typen av brott, säger han.

När den nya Jämställdhetsmyndigheten upprättas i Göteborg samlas ansvaret för arbetet mot människohandel och prostitution, vilket den nationella samordnaren är glad över. Han hoppas då på att få mer resurser.

– Då kommer man att få resultat.

TT